måndag 16 februari 2009

Min utrustning för att fotografera

Slottsparken, Malmö

Jag har fått lite frågor om vad jag använder för utrustning när jag fotar. Nu senast var det Farbror Sid och jag lovade honom att jag skulle göra ett inlägg om min utrustning. Jag gör en enkel genomgång av prylarna så får ni fråga om det är något som ni tycker väcker extra intresse. Numera tycker jag inte att hårdvaran är lika intressant, det som är intressant är vad man kan göra med den. Den som sköter kameran är långt mycket viktigare än utrustningen för att bilden skall bli intressant. Men utrustningen får inte bli en begränsning i min kreativitet.

Digitala Kamerahus

Nikon D80 Min backup kamera.
Har funnits en tid på marknaden men sälj fortfarande. Det här huset får väl i det närmaste kallas för fynd idag. Efter att D90 kom så har priserna på D80 sjunkit rejält, men kameran har inte blivit sämre för det. På den här går det utmärkt att använda äldre objektiv då den inte kräver att det skall finnas en autofokusmotor i objektivet. Det går att få riktigt bra bilder ur den här kameran så länge man håller iso inställningarna på en låg nivå. Man bör inte gå över iso 500 i mitt tycke, men de finns de som anser att den levererar upp till iso 800. Man har tillgång till fasta program som inte finns entusiast/ pro modellerna men även möjlighet till P, A, S och M.

Nikon D300 Mitt första val.
Den här kameran är fantastisk om man spikar exponeringen. Det går utmärkt att pressa den upp till iso 800, men där över tycker jag att det är svårt att få till. I visa fall har jag lyckats att använda bilder upp till iso 1600, men inget jag skulle räkna med att kunna göra alltid. Kameran har en bra byggkvalitet, utmärkt vädertätning och är snabb att jobba med. Finns även en inbyggd vibrationsrengöring som är rätt användbar. Lite tyngre och klumpigare än D80.


Objektiv, alternativ benämning är gluggar.

Fasta gluggar

Nikon Nikkor AF 50/ 1.8 D
Mitt första objektivköp efter det objektiv som följde med D 80:an. Otroligt prisvärt objektiv och är troligtvis det objektiv som de flesta köper till om de vill ha bättre optisk kvalitet än kitgluggarna (objektiv som följer med kameran i paket). Jag använder dessvärre inte detta objektiv så ofta då jag inte har utvecklats någon kärlek mellan oss, anledning? Jag tycker den ger för mjuka och snälla bilder, ingen riktig stuns i färger och kontrastsvagt jämfört med det bästa jag har. Fördel, storleken, den är så behändig att bära med sig. Jag använder den för korta utflykter, streetfotografering, då jag inte vill ha en stor tung kamera att bära på. På en Nikon kamera med cropfaktor (ej fullformat) motsvara den 75mm, en brännvid som används av många för porträtt fotografering.

Nikon Nikkor AF-S 50/ 1.4 G
Senaste varianten av Nikons 50/ 1.4. Ett ljusstarkt objektiv (möjlighet till mycket kort skärpedjup) som tydligen har en lång leveranstid för tillfället då jag väntar på att få prova mitt nybeställda exemplar.

Nikon Nikkor AF 60/ 2.8 D ED Micro
Ett makro objektiv. Jag köpte det för att kunna fotografera detaljer på hifi prylar samt matfotografering. Ett skarpt objektiv som ger bra bilder, men jag tycker att det känns för kallt och hårt numera så det används sällan. Bokeh (bakgrundsoskärpa) är inte lika bra som i andra alternativ jag har. Nya varianten av detta objektiv som kom i höstas skall vara bättre och hade troligtvis tilltalat mig mer.

Nikon Nikkor AF 85/ 1.8 D
Ett kort tele, mitt är den senaste varianten. Var länge sugen på den dyrare varianten som heter 85/ 1.4 D. Anledningen att jag valde denna förutom priset är att denna verkade enligt tester vara skarpare över hela ytan från full öppning (1.8) än vad storebror är. Dessutom verkade autofokus vara snabbare och ha lättare för att fokusera under sämre betingelser. Det här objektivet har vunnit min kärlek! Ända nackdelen jag stöter på ibland är att närgränsen för fokusering är 85 cm och jag vill närmare ibland. Det är skarpt och har bra upplösning, ett objektiv att växa med. Jag använder det oftast till att ta isolerade naturbilder i skogen, dvs. komma nära stock och sten. Är ett ypperligt porträttobjektiv och funkar fint i sporthallar, kyrkor, osv.

Zoom objektiv

Nikon Nikkor AF-S 14-24/ 2.8 G ED
Nikons absolut vassaste vidvinkel objektiv. Här har de fått till det ordentligt, det är otroligt skarpt med underbar färgdynamik och kontrast. Bokeh (bakgrundsoskärpa) är ytterst behaglig och ibland nästan lite gnistrande. Tyvärr har den lite problem med motljusfotografering vilket gör att man måste tänka igenom bilden och vara försiktig så att man inte får effekter som man inte vill ha. Men jag tycker att man kommer runt det ganska bra med lite fantasi. Det här objektivet öppnar upp kreativiteten, vidvinkel är kul. Jag använder det mest för mingel, landskap och kreativa bilder som inte behöver vara dokumenterande. Tyvärr använder jag inte det så ofta för tillfället, man har sina perioder. Det beror i alla fall inte på att det är dåligt.

Nikon Nikkor AF-S 24-70/ 2.8 G ED
Det här är det objektiv som sitter på för det mesta. 24-70 är ett brännvidsområde som jag jobbar mycket i. Nästan all HiFi samt mat fotograferas med detta objektiv. Var lite besviken på det i början, men när jag väl började sätt exponeringarna med det så är det inget av mina objektiv som kan mäta sig på något plan, det som kommer närmast är mitt 14-24. Skärpan är outstanding, färgerna levande, kontrasten super och bokeh förföriskt underbar. Det finns bara en ända nackdel, storleken. Den är för otymplig och tung, men man förlåter den det gärna när man ser kvaliteten den lämnar ifrån sig.

Nikon Nikkor AF-S 70-300/ 4.5-5.6 VR IF ED
En telezoom av enklare modell. Fungerar fantastiskt bra mellan 70-200, men där över så tappar man skärpa rejält, dock användbart. Objektivet har även problem med vinjettering . VR (antiskakfunktion) fungerar väldigt bra. Jag tycker trots det att det är ett mycket prisvärt objektiv om man vill ha ett tele objektiv. Jag använder det inte så ofta, jag har det för att kunna fotografera djur i naturen.

Övrig utrustning.

SB-800, en ställbar blixt som även kan användas för att styra andra blixtar eller som en slavblixt. En utrustningsdetalj som jag absolut inte kan vara utan.

Lastolite reflektorskärm 95 cm, används ofta tillsammans med blixten för att få neutralt studsande blixtljus. Kan även användas som upplättningsljus när det fotas bara med naturligt ljus.

Manfrotto 055 XPROB, ett stadigt stativ är ett måste.

Manfrotto 488 RC4 med snabbplatta, man måste ha ett huvud till stativet och här skall man inte tumma på stabiliteten. Jag har valt en kulled för att få en stor frihet i snabbhet och rörlighet. Den här kulleden är på gränsen till min utrustning när jag hänger på de tyngsta objektiven.

Man behöver också en bra väska eller två.

Det var en lite sammanställning av min utrustning för fotografering, jag har säkert glömt en del småsaker som polfilter, rengöringsprylar, minneskort osv.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det var en fin samling Nikon utrustning.
Trodde det var helt ute med fast optik numera (har inte följt det digitala så mycket) Glädjande att det ännu finns de som investerar i en fast optik.

Lite synd att de ännu inte har fått till en fullformatsensor? (det kommer väl nu eller?) så att brännvidderna stämmer igen.

Har själv tittat lite löst på en D80 beg eller ny, men sedan vat jag inte hur viktigt det är på sensor rengörning?
Då kanske D60 är bättre val?
Intressant att du upplevde 50/1.8 på det sättet, på den analoga tiden var väl det ett bland de skarpaste mest prisvärda objektiv du kunde köpa.
Fin presentation, tack för det.

Micke sa...

Fabror Sid, Det finns tre st digitala fullformatare i Nikons stall, D700, D3 och D3X.

Om du vill kunna använda fasta gluggar och autofokus bör du nog undvika D60 och gå på en D80 om det står mellan dem (titta gärna även på D90). På en D60 måste du använda dig av optik som har autofokusmotorn inbyggd, dvs i Nikons värld måste det finnas med AF-S i objektivets beteckning. AF 50/ 1.8 D kan användas på en D60 men fungera endast som ett manuellt objektiv, däremot fungerar det ypperligt på D80. Nikons AF 50/ 1.8 D är absolut ett av Nikons mest prisvärda objektiv. :)

Anonym sa...

Oj, det var en imponerande samling. Ska erkänna att jag inte läste igenom hela inlägget men ändå. Själv har jag en liten Kodak Easy Share C433, så nu vet du varför jag klagar på att jag inte får bilderna som jag vill ha dom... :-) Jag har en liten bebiskamera och du en kunglig samling.....När vi ses i sommar måste jag få testa att ta lite kort med din kamera bara för skojs skull.... snälla!!!! Kram

Micke sa...

Diamanten, det löser vi. :)

Anonym sa...

Här har vi en kille med ett stort fritidsintresse! Jag tänkte inte riktigt gå "all in" men ett kamerahus och två objektiv kommer det i alla fall att bli. En liten fråga: Hur stor hårddisk har du? Har du en eller flera externa för att lagra alla bilder?

Micke sa...

Vee, jag har 3st diskar varav en är intern, de är på totalt 2 TB tillsammans.

Anonym sa...

Tack Micke... Nikons digitala värld är inte uppdaterad hos mig (ännu). Fram till 2008 så hade jag lagt fototintresset och det nya digitala åt sidan. Slutade att foto i slutet av 90-talet och då gällde Nikons analoga... och där hade jag full koll från den första Nikon F 1959 och framåt... :-)
Nu vet jag vart jag skall vända mig med frågor... ;-)

Micke sa...

Fabror Sid, fråga på när du vill, så skall jag svara så gott jag kan. :)

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se