Jag blev så sugen på köttfärslimpa, men jag tänkte jag skulle sätta lite annorlunda karaktär på den.
Saker som kan vara bra att ha tillhands:
Köttfärslimpan
1 kg Färs, jag tog skinkfärs.
2 ½ dl Standardmjölk.
2 dl Ströbröd.
2-3 st Kokta potatisar om det finns, annars går det utan, men blir inte riktigt lika bra.
2 st Ägg.
1st Liten lök som finhackas.
2 Tsk Salt.
2 Krm Vitpeppar.
1 Tsk Farinsocker
Och vill man så kan man krydda med ½ tsk torkad timjan.
Stuvade morötter
Morötter, hur många väljer ni efter storlek och önskemål, jag gjorde på 5st.
Ett par dl standardmjölk.
2 st vitlöksklyftor.
Smör.
Mjöl.
Salt & peppar, samt lite socker.
Timjansås
5 dl Vatten
5 dl Standardmjölk
1 ½ tärning grönsaksbuljong.
2 st Vitlöksklyftor, tillplattade med kniven och grovhackade.
1 Tsk Torkad timjan, kan ökas på om man vet mad sig att man tycker mycket om timjan.
Soja.
Glöm inte potatisen!
Så här gör du!
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Sedan börjar vi blanda mjölk, ströbröd, eventuellt potatis om man har det, finhackad lök, salt, peppar, farinsocker, ägg. Låt stå så att ströbrödet får suga till sig mjölken. Blanda sedan i färsen.
3. Koka upp 5dl vatten med en buljongtärning och timjan.
4. Smöra en form och i med köttfärslimpan i formen, slå på lite av buljongen 1-2 dl, spara resten till såsen. Sätt in köttfärslimpan i ugnen c:a 45-55 minuter, det är lite beroende på hur tjock köttfärslimpan.
5. När det är c:a 30 minuter kvar på köttfärslimpan dra vi igång morötterna. Tärna morötterna och hacka vitlöken, sauteras försiktigt med lite smör, slå sedan på mjölk så att morötterna får koka färdigt.
6. När morötterna börjar kännas färdiga gör man en toppredning (mjölk och mjöl som rörs ihop), slå i under uppkok och omrörning till önskad konsistens, smaka av med salt, peppar och socker.
7. När det är c:a 15 minuter kvar på köttfärslimpan så fortsätter vi på såsen. Vi hade ju redan börjat på den tidigare så vi bara tillsätter mjölken, 1/2 buljongtärning och lite smör. Låt den koka c:a 10 minuter. Innan ni reder såsen så tar ni skyn från köttfärslimpan när den är klar och slår i såsen. Red sedan av soppan med en toppredning , slå i soja till önskad färg på såsen. Smaka av med lite salt, peppar och socker.
Servera med kokta potatis, lingon och ett glas mjölk.
11 kommentarer:
Där föll jag som en fura. Husmanskost är det bästa som finns. :)
Ojojojoj! Så gott!
Har en liten utmaning till dig på min blogg! =D
Pikegirl, husmanskost är ofta mat som kräver sin tid i köket. Det kan ofta krävas mer planering, kärlek till råvarorna och tid, än den lite mer gourmetstämplade maten från fina kokboken, alternativt trendiga matmagasinet.
Ninna, vad kan det vara....?
Grymt gott. Samma rätt fick vi i häktet i torsdags. :-)
Tack så jättemycket. Ska skriva ut och spara. Jag får massor av kött i arrende varje år och sist blev det ca 15kg köttfärs. Här ska göras god limpa!
*Dregglar*
Mumsigt!
Håkan, klart du fick! Det var ju jag som lagade den. :)
Vee, man kan även skiva köttfärslimpan i tunna skivor och använda som smörgåspålägg. :)
A-M, jag skickar en servett. :)
Fabror Sid, en picknickorg med köttfärslimpa är väl något som skulle passa fint i Corvetten när man tar ut den på en tur på landsbygden?
Mmm... nu vet jag vad jag vill försöka laga för middag till veckan! :)
Mumsfillibabba tycker jag det låter som, jag måste nog börja laga mat på riktigt!
Emma, Husmanskost är aldrig fel!
Tesa, se nu till att svinga stekpannan och dansa framför kylskåpet så skall du se att matgudarna kommer att stå dig bi! :)
Skicka en kommentar