Kåldolmar
Kåldolmar, kan det bli mycket godare egentligen??
Det tar lite tid i anspråk att ägna sig åt husmanskost, men vilken belöning man får av att få äta mat som man lagt mycket tid och kärlek i.
Se så, planera nu in detta till helgen, varför inte en söndagsmiddag! Går dessutom utmärkt att frysa.
När du ändå handlar lite chips och godis så se till att få med dig hem följande.
1 st Kålhuvud
1 kg Färs, jag tog skinkfärs.
2 ½ dl Standardmjölk.
2 dl Ströbröd.
2-3 st Kokta potatisar om det finns, annars går det utan, men blir inte riktigt lika bra.
2 st Ägg.
2 Tsk Salt.
2 Krm Vitpeppar.
1 Tsk Farinsocker
Buljong
Sirap
Så här gör du!
1. Ta en kniv och stick ner den runt roten på kålhuvudet så att bladen friläggs från roten. En stor gryta på spisen med saltat vatten och i med kålhuvudet. Låt det koka upp så kommer bladen på kålhuvudet att sakta lossna ett efter ett. Ta upp dem och lägg dem åt sidan.
2. Sedan börjar vi blanda mjölk, ströbröd, eventuellt potatis om man har det, salt, peppar, farinsocker, ägg. Låt stå så att ströbrödet får suga till sig mjölken. Blanda sedan i färsen.
3. Sätt på ugnen på 175 grader. Rulla nu in färsen i ett kålblad och lägg dem i en form/ braspanna.
4. Slå på lite buljong så att kåldolmarna får något att simma i och passa även på att ringla lite sirap över. Sätt in i ugnen i c:a 1 timme.
5. När kåldolmarna är färdiga så tar man vätskan som är kvar och gör en brunsås, serveras med kokt potatis, potatismos eller pressad potatis och lingon. Gärna då rårörd, hur man gör sådan hittar du här.
Lycka till!
8 kommentarer:
Aaaah så gott! Detta kommer jag att göra. Mums :)
Mmmm vi hade planerat in kåldolmar redan förra veckan, men...
Nu måste vi nog göra en omgång! Det är lite bök tycker jag så det är lika bra att göra en stor sats, dom går ypperligt att frysa.
Åhh,koldolmarna ser jättegoda ut på bilden,skajag laga till någon dag,tack för receptet!=)
Kram Maria
Dan, mumsa på :)
Imse, det är så snabbt och ta fram och tina, simsalabim och maten är färdig. :)
Varsågod Maria, smaklig spis!
Kåldolmar är fantastiskt gott, men jag har aldrig gjort egna. Kramar...
Gisan ,då kanske du skall ge dig på det projektet? :)
åh, gud vad gott med kåldolmar! Det har jag inte ätit sen jag var 10 typ.. min mamma brukade göra det men sen slutade hon väl nån gång... Husmanskost är verkligen det bästa som finns!
Skicka en kommentar