onsdag 11 februari 2009

Goulach, eller vad vi nu skall namnge det som.

Goulach?

Jag hade utarbetat ett perfekt goulach recept för ett par år sedan, men jag har lyckats slarva bort det. Så det är bara att börjar om från början. Det här blev rätt ok i alla fall, men det kommer nog att ta ett par gånger till innan vi når fullständigt smaknirvana. Det här blir en kraftig soppa eller en gryta som man kan servera ris till. Om det regnar en söndag och vädret lämpar sig för att vara inomhus så kan det vara tid för det här receptet, för det tar tid.

Vi behöver följande:

1,2 kg Högrev
2 pkt Bacon
1 ½ kg Krossade tomater
2 st Lökar
4 st Röda paprikor
8-10 st Vitlöksklyftor
3 st Morötter
6-7 st Potatisar
1 st Apelsin
4 msk Tomatpure
4 msk Tomatketchup
1 ½ l Vatten
4 st Köttbuljongstärningar
Salt & peppar
Paprikapulver

1. Hacka alla grönsaker utom potatisen.
2. Skiva köttet och baconen
3. Sätt en 10 liters kastrull på spisen på medelvärme. Lägg i smör och olja.
4. Bryn kött och grönsaker (inte potatisen), salta och peppra samt c:a 1-2 tsk paprikapulver.
5. Klicka i tomatpuren och tomatketchupen, rör runt.
6. Tillsätt tomaterna, vatten och buljongtärningarna.
7. Riv ner det ytterst av skalet på en halv apelsin. Var noga med att inget av det vita på skalet följer med, det blir beskt av det. Pressa ut saften av hela apelsinen och slå i.
8. Låt småputtra på låg värme under lock med en lite springa öppen. Det skall bara precis bubbla lite grann. Låt det stå så i 3 ½ - 4 timmar, rör om lite då och då.
9. Skala och dela potatisen för att sedan lägga i den.
10. Låt koka c:a 1 ½ -1 ¾ timme till.
11. Smaka av med salt & peppar och eventuellt lite socker.

Serveras som soppa med crème fraiche och persilja, med lite knäcke på sidan eller en Ciabatta. Kan även serveras med ris om man gör den lite tjockare och det gör man genom att ha lite mer potatis i och låta den koka lite längre så att stärkelsen från potatisen gör den tjock i konsistens.
Låt det väl smaka!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Gulash är jag väl inte så förtjust i, vet ej varför.
Sen när du skrev att den kan serveras till typ en ciabatta,så fick jag "frispel".
Köpte en ciabatta i måndags för att äta som frulle på jobbet.
Tuggade, knaster, knaster lät det. Helvete, mer av min tand som gick sönder. Blev så arg så jag slängde ut ciabattan till fåglarna. De blev nog glada.

Micke sa...

A-M, Aj då! Du får du ge dig till tåls till nästa recept. Tror jag lägger ut det imorgon som en fredagsmiddag.

Anonym sa...

Ser fram emot det.

Anonym sa...

Igår tryckte jag på "nästa blogg"-knappen från din sida och hamnade på slumpvist utvalda nya sidor. Många handlar om mat men ingen kan fota mat som du! Foto taget rakt uppifrån av illa upplagd mat har en tendens att se ut som - sekunda...
Så du har matlagning i generna? Man ska umgås och lära av äldre generationer. Det är viktigt.

Anonym sa...

Ser gott ut! Någon dag ska jag ta ock kopiera dina recept och laga till dom. Kram

Micke sa...

Tack så hemskt mycket Vee! Ja, jag har nog ärvt en del av mammas färdigheter. :)

Diamanten, allt kanske inte faller i smaken, men något bör nog passa de flesta.

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se