söndag 2 december 2007

Söndagsmiddag

Rostas på en Timjanwokad rotsaksbädd och Balsamicosås

Denna komposition växte fram idag under en shopingtur till Coop. När jag kom in på grönsaksavdelning och såg de härliga rotsakerna, då snurrade hjärnan igång och smorde upp snålvattnet.

I kassen med oss hem fanns det följande.

1st Rostas
Lite Potatis
2st Morötter
2st Palsternackor
1st Majrova
1st Purjolök
1st Kruka med Timjan
2st Scharlottenlök
1st lagerblad
7dl Hönsbuljong
2,5dl Balsamico
Svartpeppar

När jag äntrade köket kom aktiviteterna igång. Det är inte så lätt med arbetsupplägget, men jag gjorde så här.

Bryn Rostasen, skicka in den i ugnen på 175 grader varmluft och kör den till 68 grader. Plocka ut den och dressa den rikligt med flingsalt och lite peppar från kvarnen, rulla in den i folie och låt vila 15-20 minuter.

Skala Potatisen och snitta dem, för till Rostasen skall vi ha Hasselbackspotatis. Skicka in dem i ugnen tillsammans med Rostasen. Smör och salt i vanlig ordning på potatisen. Det kan ta en 40-50 minuter beroende på storleken.

Dax för balsamicosåsen. Finhacka scharlottenlöken, lägg löken i en kastrull tillsammans med 2,5dl Balsamico och ett lagerblad samt en rejäl nypa med svartpepparkorn. Koka tills Balsamicon får en sirapskonsistens, tillsätt 7dl buljong, reducera tills det är c:a 2dl kvar. Sila bort kryddor och lök, red av till lagom konsistens.

Skalla rotsakerna och strimla dem, woka dem och tillsätt färsk Timjan på slutet och smaka av med flingsalt och peppar från kvarn.

Rostasen skärs upp i lagom skivor som placeras ovan på rotsaksbädden, ringla den starkt reducerade såsen runt Rostastornet du byggt, toppa med lite färsk Timjan. Serveras med Hasselbackspotatis.

Trevlig Söndag och smaklig spis!


Inga kommentarer:

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se