fredag 12 oktober 2007

Fredag.......



Fläskfile' med Balsamicosås

Äntligen Fredag, ikväll vill jag skämma bort min sambo. Jag har mycket att återgällda efter de senaste två veckornas Konvalescens. Idag skall jag laga en Fläskfile' med Balsamicosås.

Vi börjar med en shopping lista.

0,5 kg fläskfilé
3 msk rosépeppar
3 msk olivolja extra vergine (Fruttato)
1 tsk salt

Till såsen
1 st Schalottenlök
1 st lagerblad
svartpepparkorn, några
2,5 dl balsamvinäger
0,7 l kycklingbuljong


Och så här skall jag göra.

Tillagning:

1. Börja med såsen. Skala och hacka löken fint. Lägg löken och kryddorna i en kastrull (ej aluminium), häll på vinägern. Låt koka livligt i ca 10 minuter eller till sirapskonsistens.

Tillsätt buljongen och reducera såsen tills ca 2 dl återstår. Sila av kryddorna.

2. Putsa köttet. Krossa rosépeppar grovt och rulla filén i den krossade pepparn. Skär i 3-4 cm tjocka skivor. Platta till filéskivorna och stek i olivolja på medelstark värme, ca 4 minuter på vardera sidan. Salta.

3. Arrangera potatis, kött, några lökar och apelsinklyftor på varma tallrikar och avsluta med såsen.

Till servering:

Smålök i balsamvinäger, 500 g pärllökar,2 msk olivolja extra vergine,några rosmarinkvistar,1 1/2 dl balsamvinäger,2 msk strösocker, salt och peppar.

Skala lökarna.
Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull (ej aluminium).
Lägg i lökarna och fräs en liten stund.

Tillsätt resten av ingredienserna och småkoka tills vätskan fått en sirapsliknande konsistens. Glöm inte att röra om ibland så att lökarna inte kokar fast.

Lägg lökarna i en väl rengjord burk med tättslutande lock. Håller minst en vecka.

Apelsinklyftor och potatis (som vi varierar med säsong, färsk på sommaren och ugnstekt på vintern.) Till denna rätt passar även ett gott potatismos.




Lite Vin till maten är ett måste.


Idag väljer jag en Ripasso, Monte Garbi 2003, från familjen Castagnedi som äger och driver sin vingård, vackert beläggen i distriktet Veneto i norra Italien. Det var först år 1995 som man började göra vin under egen etikett. Tidigare såldes druvorna vidare till andra producenter. I dag är det fyra bröder som delar på sysslorna i verksamheten, och man satsar framåt för att utveckla vinet och gården. Mycket tid har lagts ner i vingårdarna och numera beskärs rankorna betydligt hårdare än tidigare. Ett nytt vineri har byggts på toppen av berget Monti Garbi som namnget detta vin.


För er som vill veta mer om detta vin

http://www.tenutasantantonio.it/pdf/eng/Monti%20Garbi.pdf


Och för er som vill veta mer om Familjen Castagnedi


http://www.tenutasantantonio.it/eng/en-famiglia.htm

Naturligtvis behöver vi även musik för att rama in kvällens stämning Vad passar bättre än Italiensk romantikpop? I CD spelaren kommer Laura Pausini med albumet Tra Te E Il Mare att spinna som en mysande katt.

Ha en god helg på er!

4 kommentarer:

MOL sa...

Låter mumsigt. Tyvärr är vi upptagna ikväll. Vi får boka en dag:) M C F G

Micke sa...

Vi bokar en dag.

Nu skall jag lägga in lite lök.

/M

AJ sa...

Kan vi oxå komma?
A C E E

Micke sa...

Det ser ut som om det drar ihop sig till fest :-)

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se