måndag 29 oktober 2007

Reflektioner efter mässan i Malmö

Varför har man en mässa?
Hifi mässa är otroligt speciellt och det är mycket speciella förhållande som råder.
De som besöker mässorna har ofta väldigt höga förväntningar och blir oftast väldigt besvikna, varför är det så?
Det diskuteras mycket om varför utställarna inte bryr sig mer om hur deras produkter presterar. Jag tror nog i de flesta fall så bryr de sig verkligen, men de får oftast tillgång till sitt rum dagen innan mässan och det är en hel del saker som skall packas upp. Tidsbrist är nog den stora boven till att vi inte får njuta fullt ut på mässorna.
Jag kan bara se till mig själv, när jag fick mina högtalare så var jag verkligen inte nöjd med hur de spelade den första tiden, det tog 9 månader för mig att hitta rätt plats i rummet. Nu vet jag att jag är lite trög, men för min del så fungerar det så att ju mer högupplöst min anläggning har varit desto lättare har det varit att köra i diket, men samtidigt så när alla inställningar är rätt så fungerar det väldigt bra.
Jag hade aldrig fixat att sätta upp en högupplöst anläggning på ett par timmar inför en mässa. om jag nu hade fixat det, hade du gillat "mitt ljud"? Jag är jättenöjd med mitt ljud hemma, och det är det bästa jag har hört. Men det är min uppfattning och jag vet att alla inte delar den med mig, det finns de som inte är så imponerade av det ljud jag har hemma.
Hur lyssnar vi? Man blir oftast väldigt kritisk på en mässa, man letar fel. Det är lite synd då man här har alla möjligheter att lyssna efter de delar som är bra och försöka ta det med sig hem.
Jag tror det är många av oss som missar de goda tonerna i ansträngningen att hitta de sura tonerna.
Nästa problem, förväntningar relaterat till pengar.
Det är mycket enkelt att imponera med en anläggning som inte kostar så mycket. Man har inte så höga förväntningar utan kan imponeras över hur mycket musik man kan få ut för en vettig peng. Samtidigt så är den här anläggningen inte så känslig och förmodligen betydligt lättare att få till då den inte är så högupplöst och avslöjar inte fel på samma sätt.
Hur många gånger har man inte förvånats då man kopplar in en billigare komponent i sin anläggning av hur nära den ändå är prestandamässigt. Men i sin egen anläggning som man är väl inlyssnad på så hör man tillkortakommande tydligt, men det är absolut inte jätteskillnader om det är en sund konstruktion. Varje steg av förbättring är oftast väldigt kostsamt och det är en progressiv kurva som inte alla anser är prisvärd, men prisvärt är individuellt.
Om man funderar lite runt det här med prestanda på mässa så är det väl egentligen i väldigt få branscher som man förväntar sig full funktion och prestanda på mässan. Finns det någon mässa som visar full prestanda och funktion? Förmodligen kan man nog hitta något exempel, med det är troligtvis ovanligt. Man går ofta på branschmässor för att se vad som finns tillbuds och möjligheten att få en visuell uppfattning om produkterna eller tjänsterna. Allt för att sätta igång tankar om hur man skall kunna applicera det till sina egna behov.
Tex. om jag går på en bilmässa, vad har jag då för förväntningar? Förväntar jag mig att jag skall få prova en Porsche och verkligen plocka ut max ur den? Kan jag verkligen plocka max ur den om jag nu får möjligheten och kan jag göra det på mässan?
Jag vet, man kan alltid hitta symboliska exempel för att försvara en ståndpunkt så det är rätt dumt att använda det, men den här är ändå inte helt orelevant ur en symbolisk vinkel.
Nog gnällt om det. Jag tyckte ändå mässan var trevlig, många nya produkter. Jag tror nog inte att vi har haft det här utbudet i Sverige tidigare. Små tillverkare från hela världen och även den inhemska hifi tillverkning presenterar många bra alternativ till den importerade, mycket kul och intressant.
Internet har även öppnat upp för en gemenskap som man inte tidigare hade. Mässor är ett utmärkt ställe att sammanstråla och diskutera erfarenheter och odla kontakter med likasinnade som man kan besöka för att bygga på den egna kunskaps och referensbanken.
För egen del är jag mycket nöjd med mässan då jag hittade en del spännande produkter men framför allt träffade jag många människor som har blivit mina vänner genom denna galenskapen.

3 kommentarer:

PG Jeppsson sa...

Hej Micke,

Trevlig mässa, bara man inte har några förväntningar, för då blir det ofta som du skriver, "fina" grejor dissas, mindre erkända saker hissas...

Den sociala biten har ett stort värde i sammanhanget, när man läser omdömmen hur saker och ting presterade så är det bra att ha en uppfattning om personen som kommer med sin åsikt.

PG

Micke sa...

Precis, den sociala biten inom hifin är ett lika stort skäl till att besöka en mässa, en massa goa gubbar som samlas.

PG Jeppsson sa...

Nu inväntar jag din fredagsmeny....

PG

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se