onsdag 10 oktober 2007

Äntligen Hemma och andra inredningsprogram

Jag ägnade en stund åt Martin Timell igår.
Visst är det härligt att bli inspirerad av alla dessa inredningsprogram, eller?

De har skapat en helt ny marknad i Sverige, det poppar upp byggvaruhus och de går alla lysande om man skall tro all reklam som kommer i brevlådan. Hur såg det ut för 10 år sedan innan inrdeningsprogram fick liv. Jo vi fick nöja oss med en byggavdelning på ett varuhus eller en lokal byggmarknad, hur klarade vi oss?

Tänk dig att aldrig få möjligheten att sätta sin fot hos dessa internationella byggbutiker, vad skulle då befolkningen göra på sin fritid? Tänk så mycket tid som skulle finnas över, inga hemprojekt som skall drivas igenom. Hmmm, undrar om detta skulle vara familjbefrämjande? Hur skulle det se ut med utbrändheten och stressen i vårt samhälle?

Hur som helst var det inte det jag ville diskutera idag. I de här programen har de alla möjliga experter. Vi får lära oss hur viktigt det är med ljussättning, färgval, materialval osv. Men varför i helvete envisas de med att missa bild & ljuds primära funktioner?

Visst är jag en nörd och förmodligen så stör jag mig mycket mer på detta fenomen än de flesta andra, men är det konstigt att kulturlivet blir utarmat, att folk laddar ner musik från nätet? Människor får ju aldrig veta hur de skall hantera ljud och bild för att kunna utnyttja kvalitéerna i medierna som erbjuds.

Vad är det då som upprör mig?
Jo igår så fick vi se en lägenhet förvandlas och de tog tillvara på ytor för familjens användande och implementerade designklassiker i en den tid som inspirerade designern till sitt klassiska verk. Man vill naturligtvis trolla bort tv'n då det inte är en möbel som är accepterad. Man får upp en projektor på väggen och monterar en motordriven duk i taket, nice!
Men ljudet då, måste man inte ha ljud till bilden? Jo, just det, upp med ett par högtalare i bokhyllan bakom familjen där de kommer att vistas för sina film och tv kvällar.

Är detta ok?

Precis som en designer av en lampa, möbel eller vad det nu kan vara så har ju alla designer en gemensam vision, det är användandet och funktionen av produkten. Att behandla Ljud & bild på det sätt de gjorde igår i Äntligen Hemma är oerhört respektlöst.

Varför skall en konstruktör lägga tid på en utbildning, forskning för att utvecklandet av T.ex. en högtalare skall fortgå. Han skulle bli oerhört ledsen över att se alla hans geniala lösningar inte får blomma ut och skänka användaren total tillfredsställelse, ge musik och film liv på ett sätt som skaparen av mjukvaran önskade. Alla dessa nyanser av känslor som artisten vill skapa går förlorade. Människor blir berövade på en helhetsupplevelse.

När nu dessa inredningsartister ändå är inne på det subjektiva, varför inte ta till sig ytterligare en dimension förutom det visuella och lägga till det audiovisuella?

Jag vill att form och funktion skall bejakas!

Inga kommentarer:

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se