torsdag 10 januari 2008

Fredagsmenyn

Oxfilé med het rödvinssås vilande på en grönsaksbädd, samt fransk potatiskaka.

Se till så att du har följande hemma.

Oxfile
8st Potatisar
1st Gul lök
50g Smör
2dl Buljong
Olivolja
4st Schalottenlökar
4st Vitlöksklyftor
½ Chilie
2st Kvistar färsk rosmarin
2 ½ dl Rödvin
4dl Vatten
2msk Socker
2msk Kalvfond
1/2msk Balsamicovinäger
Morötter
Palsternacka
Haricoverts

Så, då skall vi ta oss till köket för att försöka sammanställa detta till en minnesvärd kväll.

1. Börja med att skala potatisen och rotsakerna, skiva potatisen och skär rotsakerna i stavar. Skala den gula löken och finhacka den.

2. Lägg 50g smör i en eldfast form, låt det smälta i ugnen på 200 grader.

3. Lägg potatisen och löken i den smörade formen och salta eventuellt, tänk på att buljong är inblandat. Platta till med en stekspade. Slå på buljongen och kör färdigt i ugnen i 35-45 minuter.

4. Lägg lite stekyta på oxfilén samtidigt som du börjar med såsen. När du är nöjd med färgen på oxfilén skickar du in den i ugnen tillsammans med potatisen tills den är färdig. Ta ut den salta och peppra, lägg den i folie i c:a 10-15 minuter för att vila.

5. Det här gör du samtidigt som du bryner oxfilén. Grovhacka schalottenlöken och och krossa vitlöken för att sedan hacka den. Bryn upp tillsammans med chilin och rosmarinen.

6. Tillsätt rödvin, vatten, socker, kalvfond och balsamicovinägern.

7. Koka ner (reducera) vätskan till hälften, sila sedan i en finmaskig sil, red av med majsstärkelse.

8. När köttet ligger och vilar wokas morötter och palsternacka, när det nästan är klart lägger man i haricovertsen. Sist av allt plocka av från plattan och smöra grönsakerna.

Då var det klart för servering.

Vinet då?


Crozes-Hermitage Les Launes 2005 från vinhuset Delas.
Denna årgång anses vara trevlig och är drickbar nu, men har potential att lagras.
Vid första närmandet så ger sig en doft av skogsbär/ björnbär till känna. Om man dristar sig till att smaka på det direkt när du har kanterat det påminner det om ett ungt vin, men hejda dig och låt det få andas och syret kommer att plocka fram mer och komplicerade smaker.

Skål!
Carla Bruni No Promises

Till mat som är inspirerad av Frankrike måste vi givetvis lyssna till fransk musik. Carla Bruni har väl inte tidigare varit så känd i Sverige eller övriga världen för den delen, men nu är det annorlunda. Det gäller ju att välja sitt sällskap och en politiskt orienterad pojkvän kan ju inte vara fel för karriären.

Carla Bruni är en modell med en alternativ karriär, det skulle vara lätt att avfärda henne om man nu inte till äventyrs hört hennes känsliga och sårbara sånger. Här handlar det som så ofta annars när jag väljer musik om en singer/songwriter. Skivan är nerskalad och naken för att rama in hennes sköra röst.

Ha en trevlig kväll!

Inga kommentarer:

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se