torsdag 15 november 2007

Fredags menyn

Parmaskinka med färska fikon

Denna veckan är jag ute i tid, skönt att vara väl förberedd.
Vi landar återigen i Italien. Vad skall man göra, maten är ju så läcker från detta land.

Imorgon skall jag göra två rätter, vi börjar med en Antipasto.

Följande varor behövs för vår Antipasto:

6 skiva(or) parmaskinka
2 st fikon, färska
färska örter
blandad sallad
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja extravergine
flingsalt
svartpeppar från kvarn

Gör så här:

Lägg upp skinkskivorna på två tallrikar.

Dela fikonen i fyra klyftor vardera och fördela ut på tallrikarna.

Blanda fina buketter av örter, skott och små salladsblad och lägg på tallrikarna. Använd exempelvis basilikablad, mangoldskott, babyspenat och schisokrasse, eller vad du har till hands.

Ringla olja och vinäger över tallriken. Krydda med nymald svartpeppar och lite flingsalt.


Pasta Alfredo
En klassiker från Rom

När du åker hem från affären skall du ha detta med dig hem:

250 g fettuccine
Olivolja
75 g parmesanost, riven, färsk
1,5 dl grädde
1,5 msk persilja, finhackad

1. Koka pastan. Låt rinna av väl och häll tillbaka i kastrullen.

2. Hetta upp en stekpanna på hög värme, slå i grädden och lite olivolja. Låt det koka upp och reduceras något. smaksätt med lite flingsalt och peppar från kvarnen.

3. Lägg i pastan och tillsätt parmesanost och persilja, rör om tills allt är blandat.

4. Häll upp pastan på en tallrik och garnera med ruccola och riven parmesan. Ringla eventuellt lite olivolja över hela anrättningen.


Masi Campofiorin Ripasso Rosso del Veronese 2003

En ljuvlig Ripasso från Masis Supervenetian serie. Om jag inte tar helt fel så är väl ripasson en uppfinning från Masis vinhus. Detta vin är en blandning mellan Amarone och vanligt rött Valpolicella-vin. Man kan göra Ripasso på olika sätt, men oftast utgår man från Valpolicella-vinet som får jäsa en andra gång med skalrester från Amarone-produktionen. Detta är en enkel process och resultatet blir ofta väldigt njutningsfullt. Man får ett vin som inte har lika mycket alkohol som Amarone, det är något torrare och har väldigt lite sötma, men kraften från Amarone behålls till stor del. För att göra det enkelt kan man säga att Ripasso ett mellanting mellan en bra Valpolicella och en bra Amarone.

Niel Young Live at Massey Hall

Kanske inte det självklara valet om man skall låta maten inspirera till musiken. Jag har tidigare inte varit så förtjust i Niel Young, men denna plattan är avskalad och så känns så äkta. Maten idag är också ganska enkel och känns som den är live. Det är något med rött vin och singer/ songwriter, det hör ihop, eller?

Trevlig kväll på er!



4 kommentarer:

Fotografen sa...

Alltid lika roligt och inspirerande att titta in och läsa din blogg :-)

//GRÅSKALA

Micke sa...

Tack, det var mycket roligt att läsa! Det inspererar till att fortsätta skriva.

Rikard sa...

Har provat dina recept 2 fredagar nu, och är väldigt glad för dom. Kan tipsa om att getost var ett uppskattat tillskott till antipasto, några klicka med fikonen.

/Rikard

Micke sa...

Roligt att det är någon som delar fredagen med mig.

Ett bra tips Rikard, Chevre med fikon är inte fel. Tycker man att det blir för skarp smak kan man röra ut Chevren med lite creme fraiche.

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se