torsdag 29 januari 2009

Fredags menyn, Fisksoppa!

Fisksoppa med Parmesankräm

Det här är en liten fuskvariant på Bouillabaisse, det du vinner är tid och du får nästan en lika bra soppa. Jag använder bara fisk men det går utmärkt att lägga i musslor, kräftor, räkor eller vad som önskas. Dofterna som uppstår när soppan står och puttrar på spisen är mycket angenäma.

Till soppan.

C:a 1 kg Fiskfiléer, jag använde Lax och hellefilé.
1 st Fänkålshuvud.
4 st Schalottenlökar.
2 st Morötter.
2 st Burkar hela tomater.
Saft av en 1st apelsin och skalet av en halv apelsin.
5-6 st Vitlöksklyftor.
1 L Vatten.
½ L Vitt vin.
3 st Fiskbuljongstärningar.
1 krm Torkad timjan.
1 krm Torkan rosmarin.
0.5 g Saffran.
Citron.
Salt & peppar.
Olivolja.

Parmesankräm

1 Burk Crème fraiche, går bra att ta en 8%.
2 st vitlöksklyftor.
100 g riven färsk parmesan.
Salt & peppar.

Så här gör du soppan

1. Börja med att skala, skölja och hacka grönsakerna. Vitlöken bara skalas och krossa den med knivbladet så att den öppnar sig och släpper ifrån sig sin smak.
2. Riv försiktigt skalet på halva apelsinen, pressa sedan ur saften ur hela apelsinen.
3. Sätt en 5L kastrull på medelvärme, slå i olivolja. Fräs grönsakerna med saffran, rosmarin och timjan.
4. Häll på tomaterna, vattnet, vinet, apelsinskalet, apelsin och smula ner buljongen. Låt det sjuda i 35-45 minuter.
5. När soppan fått sjuda klart smakas den av med citron, salt och peppar.
6. Om du vill ha färska musslor så skickar du i dem nu och kokar dem till de öppnar sig.
7. Lägg i fisken, på med lock och dra av kastrullen från spisen och låt den stå en 10- 12 minuter och den är klar att serveras.
Så här gör du parmesankrämen

Hacka vitlöken och riv parmesanen, blanda med crème fraichen. Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna soppan med ett gott surdegsbröd och ett glas vitt vin eller vatten.


Den här soppan känns medelhav för mig, mina tankar går till sol och stenhus. Det blir helt naturligt för mig att jag börjar fingra på en gammal klassiker, Hotel California med Eagles. Året är 1976 och jag kommer ihåg när jag första gången hörde titellåten. Det var när jag och pappa var ute på en liten utflykt, om det var för att fiska eller äta kommer jag inte ihåg. Men vi stannade till vid Esso och pappa köpte ett blandband som kan ha hetat Esso nr 34 eller något. Hmm, minnet sviktar trots allt! För er som känner mig lite närmare så kommer det inte som en överraskning att minnet sviker. :)


Så, iväg och handla nu!

OBS! Mycket viktigt, Hotel California skall avlyssnas på vinyl!

7 kommentarer:

Håkan Bergman sa...

Allt är toppen förutom "Hotel California". Den suger ordentligt. Byt den mot "Rebel Rouser" med The Sweet, så är kvällen klar. :-)

Micke sa...

Ha, ha Håkan, du är inte för så mycket smör va! :)

Håller med dig om att "Rebel Rouser" med The Sweet är bra, men jag skall inte röja. Det är en soft nervarvning som jag önskar att få till. :)

Håkan Bergman sa...

Jo jag gillar smör, men just den låten är sönderspelad av värdelösa coverband på "Tuborgfylla".

Softa du, jag ska minsann inte störa dig. :-)

Anonym sa...

Ja, ja idag ska jag in till Staan och handla, sen kan det bli fisksoppa,,,, Ser gott ut i alla fall...

Anonym sa...

Äter alla människor fisk? Känner mig som en minoritet och tanken på att en fiskdoft skulle sprida sig i huset känns obehagligt. Kan man göra den med bara räkor tro? Räkor är gott förutsatt att bajs-strängen är borta.

Anonym sa...

Får nog hålla med Micke... Att Hotel California är bra... vid rätt sinnesstämning.

Micke sa...

Ha, ha, Håkan, jag skall softa! :)

Imse, låt mig få veta om du gilla soppan om du nu gör den. :)

Pikegirl, inte måste man ha fisk, det går utmärkt med räkor, musskor, havskräfta eller vad du råkar springa på i havsväg som du gillar.

Fabror Sid, tack för att du backar mig. :)

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se