onsdag 28 januari 2009

Lilla Kaffeskolan

Eller vad får jag när jag beställer en kaffe?

Frågan ställdes av en god vän till mig (Dan), så jag tänkte jag skulle gå igenom de vanligaste sorterna av kaffe man kan beställa på dagens Café.

Bra att veta om man själv skall göra kaffe är lite måttenheter. I den internationella kaffe världen använder man sig av Fluid ounce för att mäta volym och psi för att mäta tryck.

Omvandlingstabell:

1 Fl ounce= 29,573 ml, dvs. 2,96 cl

1 psi= 0,07 bar

Espresso

En enkel espresso är grunden till det mesta. Man kan dricka den som den är eller bygga vidare på den och skapa nedanstående varianter.

Det finns regler uppsatta för hur en Espresso skall göras. Inom dessa ramar är det fritt att experimentera och det är även något jag varmt rekommenderar. Varje kaffeböna är en individ och kräver sin särbehandling.

En espresso består av 1 fluid ounce (29,573 ml) av kaffe. Den får man genom att låta 90-95 grader varmt vatten vid 120-140 psi (8.4 - 9.8 bar) tryck passera genom 7-8 g kaffe i 25-30 sekunder. Om man inte får korrekt mängd kaffe (1 fluid ounce) får man ändra malningen på kaffebönorna.

Espresson skall ha ett lager av crema på toppen som är mörktbrunt och innehålla mörka fläckar eller streck (tiger stripping/ flecking). Den får inte ha för mycket smak av beska eller syra (tecken på för hög eller låg bryggtemperatur). Den skall extraheras direkt i en varm tjockväggig espressokopp och drickas direkt.

Doppio

Det är en dubbel espresso och innehåller 2 fluid ounce av kaffe (nästan 6 cl). Man använder sig av 14-16 g kaffe som pressas på samma tryck (120-140 psi), vattentemperatur (90-95 grader) och tid (25-30 sek) som espresson.

Ristretto

En något mindre espresso där man justerar kvarnen att ge lite finare malning för att lämna mindre volym, ungefär 3/4 fluid ounce (22,31 ml) på 25-30 sek.

Lungo

En "lång espresso", man justerar kvarnen så att den lämnar en grövre malning, vilket resulterar i en större volym inom de 25-30 sek som extraktionen varar. Serverings storleken skall vara mellan 2-3 fluid once (6-9 cl lite grovt).

Americano

En espresso som man toppar upp med c:a 5 fl oz (15 cl) varmt vatten. Det finns även en variant som heter A Cafe Crema, då justerar man kvarnen att lämna en mycket grov malning som ger 4-5 fl oz (12-15 cl ) kaffe på 25-30 sekunder.

Capuccino

Består av en grund espresso, 1 fl oz (3cl) ångad mjölk och 1 fl oz (3 cl) mjölkskum. Om man är duktig med när man skummar mjölken får man något som kallas microfoam. Mjölken blir krämig och består av många små luftbubblor. När man använder sig av en fint skummad mjölk så slår man den bara rakt i och den kommer att skikta sig själv till rätt proportioner, tänk bara på att det inte är 6 cl mjölk som skall i koppen.

Latte

Den finns egentligen i två varianter. Original är det 1 fl oz espresso och 2 fl oz mjölk som ångas, men i Sverige är det vanligast att man får 2 fl oz espresso och 5-6 fl oz ångad mjölk.

Macchiato

En espresso som är fläckad med skummad mjölk. Macchiato betyder märkt på Italienska.


Lycka till med ert kaffe!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Säkert bra allt det där Micke, men vanligt Gevalia bryggkaffe då...
utan socker utan mjölk, allstå kaffe för män. ;-)

Skrev en gång denna lilla story:
http://farbror-sid.blogspot.com/2008/01/kaffestunden-eller-vilse-hos-baristan.html

Micke sa...

Ha, ha, ha, den var bra Fabror Sid!

Anonym sa...

Jösses amalia.
Jag håller mig till mitt hembryggda Gevalia :-)

Btw, tjusiga bilder längre ner på sidan.
Du kan fota du.

Micke sa...

A-M, Malmö är en kaffestad, här finns det så många fikaställen och de har alla (nästan i alla fall) baristas. Man kan lät råka ut för samma historia som Fabror Sid hänvisade till här ovan.

Tack för att du gillar mina bilder!

Anonym sa...

Du, jag kom på en sak och kör den i min blogg nu.
Visst du är kille och kanske inte så intresserad, men jag tänkte på frugan din.
Eller du kanske får inspiration och delar den med frugan sen.
Äsch, kolla in vettja.

Anonym sa...

Men vilka underbara blomsterbilder du tog därifrån.
Nu längtar jag ännu mer till sommaren.

Micke sa...

Tack A-M! Om någon undrar vilka bilder A-M pratar om så kan man titta på dem om man följer länken.
http://matvinhifi.blogspot.com/search?q=syngenta

Anonym sa...

Jag har ordnat en Kaffekväll i byn, den 4:e feb...kommer du?

Micke sa...

Imse, det skull jag gärna göra om det inte var si så där en 150 mil till fikan. :)

Anonym sa...

Vanligt kok-kaffe som man får när man hälsar på de som närmar sig 100år och inte lyckats med att lära sig sköta en kaffebryggare. Det är det bästa.

Micke sa...

Som du säger Pikegirl! :)

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se