Focal Electra 1037 Be
lördag 31 januari 2009
Holfi Demo i Malmö
Focal Electra 1037 Be
fredag 30 januari 2009
torsdag 29 januari 2009
Fredags menyn, Fisksoppa!
Det här är en liten fuskvariant på Bouillabaisse, det du vinner är tid och du får nästan en lika bra soppa. Jag använder bara fisk men det går utmärkt att lägga i musslor, kräftor, räkor eller vad som önskas. Dofterna som uppstår när soppan står och puttrar på spisen är mycket angenäma.
Till soppan.
C:a 1 kg Fiskfiléer, jag använde Lax och hellefilé.
1 st Fänkålshuvud.
4 st Schalottenlökar.
2 st Morötter.
2 st Burkar hela tomater.
Saft av en 1st apelsin och skalet av en halv apelsin.
5-6 st Vitlöksklyftor.
1 L Vatten.
½ L Vitt vin.
3 st Fiskbuljongstärningar.
1 krm Torkad timjan.
1 krm Torkan rosmarin.
0.5 g Saffran.
Citron.
Salt & peppar.
Olivolja.
Parmesankräm
1 Burk Crème fraiche, går bra att ta en 8%.
2 st vitlöksklyftor.
100 g riven färsk parmesan.
Salt & peppar.
Så här gör du soppan
1. Börja med att skala, skölja och hacka grönsakerna. Vitlöken bara skalas och krossa den med knivbladet så att den öppnar sig och släpper ifrån sig sin smak.
2. Riv försiktigt skalet på halva apelsinen, pressa sedan ur saften ur hela apelsinen.
3. Sätt en 5L kastrull på medelvärme, slå i olivolja. Fräs grönsakerna med saffran, rosmarin och timjan.
4. Häll på tomaterna, vattnet, vinet, apelsinskalet, apelsin och smula ner buljongen. Låt det sjuda i 35-45 minuter.
5. När soppan fått sjuda klart smakas den av med citron, salt och peppar.
6. Om du vill ha färska musslor så skickar du i dem nu och kokar dem till de öppnar sig.
7. Lägg i fisken, på med lock och dra av kastrullen från spisen och låt den stå en 10- 12 minuter och den är klar att serveras.
Så här gör du parmesankrämen
Hacka vitlöken och riv parmesanen, blanda med crème fraichen. Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna soppan med ett gott surdegsbröd och ett glas vitt vin eller vatten.
Den här soppan känns medelhav för mig, mina tankar går till sol och stenhus. Det blir helt naturligt för mig att jag börjar fingra på en gammal klassiker, Hotel California med Eagles. Året är 1976 och jag kommer ihåg när jag första gången hörde titellåten. Det var när jag och pappa var ute på en liten utflykt, om det var för att fiska eller äta kommer jag inte ihåg. Men vi stannade till vid Esso och pappa köpte ett blandband som kan ha hetat Esso nr 34 eller något. Hmm, minnet sviktar trots allt! För er som känner mig lite närmare så kommer det inte som en överraskning att minnet sviker. :)
Så, iväg och handla nu!
OBS! Mycket viktigt, Hotel California skall avlyssnas på vinyl!
Ännu en soluppgång från Fuerteventura
onsdag 28 januari 2009
Sista resmålet, Ljunghusen
Hembion snurrar igen!
Just nu spelar jag en DVD konsert, Sarah McLachlan Afterglow Live. Hennes musik är drömskt romantisk och vacker!
Lilla Kaffeskolan
Frågan ställdes av en god vän till mig (Dan), så jag tänkte jag skulle gå igenom de vanligaste sorterna av kaffe man kan beställa på dagens Café.
Bra att veta om man själv skall göra kaffe är lite måttenheter. I den internationella kaffe världen använder man sig av Fluid ounce för att mäta volym och psi för att mäta tryck.
Omvandlingstabell:
1 Fl ounce= 29,573 ml, dvs. 2,96 cl
1 psi= 0,07 bar
Espresso
En enkel espresso är grunden till det mesta. Man kan dricka den som den är eller bygga vidare på den och skapa nedanstående varianter.
Det finns regler uppsatta för hur en Espresso skall göras. Inom dessa ramar är det fritt att experimentera och det är även något jag varmt rekommenderar. Varje kaffeböna är en individ och kräver sin särbehandling.
En espresso består av 1 fluid ounce (29,573 ml) av kaffe. Den får man genom att låta 90-95 grader varmt vatten vid 120-140 psi (8.4 - 9.8 bar) tryck passera genom 7-8 g kaffe i 25-30 sekunder. Om man inte får korrekt mängd kaffe (1 fluid ounce) får man ändra malningen på kaffebönorna.
Espresson skall ha ett lager av crema på toppen som är mörktbrunt och innehålla mörka fläckar eller streck (tiger stripping/ flecking). Den får inte ha för mycket smak av beska eller syra (tecken på för hög eller låg bryggtemperatur). Den skall extraheras direkt i en varm tjockväggig espressokopp och drickas direkt.
Doppio
Det är en dubbel espresso och innehåller 2 fluid ounce av kaffe (nästan 6 cl). Man använder sig av 14-16 g kaffe som pressas på samma tryck (120-140 psi), vattentemperatur (90-95 grader) och tid (25-30 sek) som espresson.
Ristretto
En något mindre espresso där man justerar kvarnen att ge lite finare malning för att lämna mindre volym, ungefär 3/4 fluid ounce (22,31 ml) på 25-30 sek.
Lungo
En "lång espresso", man justerar kvarnen så att den lämnar en grövre malning, vilket resulterar i en större volym inom de 25-30 sek som extraktionen varar. Serverings storleken skall vara mellan 2-3 fluid once (6-9 cl lite grovt).
Americano
En espresso som man toppar upp med c:a 5 fl oz (15 cl) varmt vatten. Det finns även en variant som heter A Cafe Crema, då justerar man kvarnen att lämna en mycket grov malning som ger 4-5 fl oz (12-15 cl ) kaffe på 25-30 sekunder.
Capuccino
Består av en grund espresso, 1 fl oz (3cl) ångad mjölk och 1 fl oz (3 cl) mjölkskum. Om man är duktig med när man skummar mjölken får man något som kallas microfoam. Mjölken blir krämig och består av många små luftbubblor. När man använder sig av en fint skummad mjölk så slår man den bara rakt i och den kommer att skikta sig själv till rätt proportioner, tänk bara på att det inte är 6 cl mjölk som skall i koppen.
Latte
Den finns egentligen i två varianter. Original är det 1 fl oz espresso och 2 fl oz mjölk som ångas, men i Sverige är det vanligast att man får 2 fl oz espresso och 5-6 fl oz ångad mjölk.
Macchiato
En espresso som är fläckad med skummad mjölk. Macchiato betyder märkt på Italienska.
Lycka till med ert kaffe!
Next stop Ribersborg
tisdag 27 januari 2009
Nu åker vi till Jakriborg
Vandringen i Västra Hamnen fortsätter.
Vi fick ett snöfall över natten, men det töade bort ganska snabbt. Men det blev väldigt halt på sina ställen. Tur att det finns rejäla doningar att ta i när man glider över kajkanten.
En del snygga lösningar av praktiska detaljer kan man fina i Västra hamnen. Men inte hjälper det, det regnar ändå.
måndag 26 januari 2009
Jag har varit på kurs......
torsdag 22 januari 2009
En vän från bloggen
Det är roligt att gå ut tillsammans med någon annan och fota. Det som är extra roligt är när man tittar på varandras bilder efteråt och ofta inser hur olika man ser världen.
onsdag 21 januari 2009
Lavasten från Fuerteventura
tisdag 20 januari 2009
Att blicka framåt, eller fokus på din närhet
Säsongens soppa
Shoppinglista
2st Kycklingfiléer.
2st Morötter.
2st Palsternackor.
½ Kålrot.
½ Purjolök.
80g Barilla No 5 (Spaghetti), vikten är baserad på torkad pasta.
1 ½ tsk Torkad oregano.
1 tsk Torkad timjan.
2st vitlöksklyftor.
1L Vatten.
1st Kycklingbuljongs tärning.
1st Grönsaksbuljong tärning.
Smör.
Olivolja.
Salt & peppar.
1. Skölj, skala och hacka alla grönsakerna.
2. Medelvärme på spisen och på med en kastrull, lägg i smör och olja. När det blir varmt tillsätter jag kryddorna och vitlöken och låter det blanda sig.
3. Lägg i morötterna, kålroten och palsternackorna, salta och peppra, och bryn dem i c:a 2-3 minuter.
4. Slå på vattnet och rör ut buljongtärningarna, lägg i purjolöken och låt det komma i kok.
5. Under tiden sköljer jag kycklingen och skär den i bitar.
6. När grönsakerna har kokat 2-3 minuter lägger jag i kycklingen och pastan och låter det koka tills pastan är klar. Tänk på att det inte får koka så våldsamt för då försvinner vätskan. Om man vill ha grönsakerna mjukare eller hårdare så ändrar man på koktiden innan pastan går i grytan.
Det här blir en matig soppa med inte alltför mycket buljong. Rekommendera knäckbröd till och ett glas vatten.
måndag 19 januari 2009
Idag tar vi oss ner till stranden!
söndag 18 januari 2009
Efter regn kommer sol.......
fredag 16 januari 2009
Maguro Sushibar
Min tid för matlagning har varit begränsad idag. När jag var i stan (Malmö) hittade jag ett för mig nytt ställe att hämta sushi, Maguro Sushibar. Klart man är nyfiken, måste provas.
Jag beställde Sushi Moriawase (Sushiplanka) och modellen heter Daimyo. Den innehåller 7 nigri 0ch 4 maki. Just nu är jag väldigt glad att jag sprang på denna sushibar, jag har aldrig tidigare fått möjligheten att äta så god sushi!
Som om inte det skulle vara nog med oöverträffad sushi så lyckades vi pricka rätt med vinet till. Jag rekommenderar varmt ett boxvin från ungern Chapel Hill Rhine Riesling Sauvignon Blanc (nr 2903) om ni skall äta sushi. I detta vin är sötman på en behagligt låg nivå samt fylligheten döljer inte de fina aromer som sushin lämnar efter sig, fruktigheten understryker fräschören perfekt.
onsdag 14 januari 2009
My name is Cat, Cool Cat!
måndag 12 januari 2009
Vad kan man gör med en falukorv?
Vad gör man med en Falukorv? Hmmmm, jag fick ett par plankor i julklapp, det låter som en idé! Kan man verkligen göra falukorv på planka?
Låt oss prova.
Vi behöver handla lite för att gå iland med projektet.
800 g Falukorv
1 st Äpple
1 st Banan
½ Lök
Standardmjölk
Curry
Söt stark senap
Mjöl
Potatis
Grönsaksbuljong
Smör
Ägg
Ost
1. Skala potatis och koka upp dem och gör mos. Tillsätt ett ägg så blir mosen lite fluffigare i ugnen. Glöm nu inte att göra mosen lite lösare en om du skulle serverat den direkt. Den kommer att ”torka” i ugnen.
2. Hacka löken och äpplet.
3. Skär falukorven i skivor och stek upp den. Lägg den på ett fat tills vi skall använda den.
4. Lägg 1 ½ - 2 msk smör i stekpannan och bryn upp curry. Hur mycket curry bestämmer man själv efter smak. Lägg i löken 2-3 minuter, fyll sedan på med det hackade äpplet och låt det steka ett par minuter till.
5. Pudra på c:a 2 msk mjöl, rör runt så att mjölet blandar sig, tillsätt mjölk så att du får en önskad konsistens, rör ner en buljongtärning. Smaka av med senap, salt, peppar och eventuellt lite mer curry.
6. Så, då var det dags att montera plankorna. Spritsa mosen runt plankan som vanligt, lägg korvskivorna och skiva lite banan ovanpå. Täck falukorven och bananen med currysåsen och lägg lite riven ost ovanpå och in med plankorna i ugnen.
Det funkade faktiskt, lite kul vardagsmat. :)
söndag 11 januari 2009
Ljusstöpning
Fotosugen så det kryper i kroppen!
lördag 10 januari 2009
4:e mappen, 4:e bilden
Ninna hade en kul grej på sin blogg som jag gärna hakar på. Man skall lägga upp en bild från sin 4:e bildmapp och i den välja bild nummer 4.
För mig blev det en decemberbild från Bokskogen tagen 2007. Jag använde mig av en Nikon D80 med kitgluggen 18-70 f/3,5-4,5.
Inställningar på kameran var brännvid 62mm, bländare f5, slutare 1/500 sek, ISO 320 och jag valde spotmätning av ljuset.