tisdag 10 mars 2009

Ugnsgratinerad Hummer till förrätt ....

Ugnsgratinerad Hummer.

Camillas namnsdagspresent blev en trerätters middag. För att inte avskräcka för mycket delar jag upp recepten på tre inlägg så kan man välja själv hur mycket man vill göra eller om man bara vill använda sig av en rätt.

Vi börjar som sig bör med en förrätt och då behövs följande saker.

1st Hummer.
5st Små champinjoner.
1st Vitlöksklyfta.
1st schalottenlök.
1dl Grädde.
1dl Vitt vin.
½ tsk Dijonsenap.
1tsk Hummerfond.
3msk Lagrad ost, riven.
Smör.
Salt & peppar.

1. Börja med att dela hummern längs med på mitten. Gröp ur godsakerna och hacka i lagom stora bitar. Klorna sparas till garnering av vår huvudrätt som kommer senare. OBS! Spar hummerskalen.
2. Finhacka schalottenlöken, vitlöken och champinjonerna.
3. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Ta en kastrull och brun de finhackade ingredienserna i smör, låt de inte bli bruna.
5. Tillsätt vinet, grädden och fonden och låt det komma i kok. Låt det småkoka det tills det nästan är halverat.
6. Rör ner den hackade hummern.
7. Tillsätt osten under omrörning, låt koka en minut och eventuellt red av med maizena om du tycker det är för tunt.
8. Fyll hummerskalen och strö ost över och in med det i ugnen tills de har fått en fin färg.

Förrätten avklarad, servera med en toast och ett glas vitt vin, t.ex. ett boxvin från Ungern, Chapel Hill Rhine Riesling Sauvignon Blanc (nr 2903).

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det var kontraster... själv åt jag en ihopslängd kycklingsallad från ICA idag... till det drack jag inhemskt kranvatten... men vyn var Bohusländska klippor badande i vårsol.

Micke sa...

Fabror Sid, en matupplevelse inkluderar miljön och Bohusländska klippor badandes i vårens första solstrålar är verkligen en upplevelse kan jag tänka mig! :)

Anonym sa...

Jag ska beställa en precis likadan förrätt till min namnsdag!

Micke sa...

Imse, he,he, du vet var receptet finns! Det kommer även en huvudrätt & efterrätt. :)

Anonym sa...

Jag har inte ens koll på min namnsdag. Den har flyttats i alla fall:) Men jag brukar köpa en blomma åt mig själv. En fin med fin kruka.

Anonym sa...

Kanske du borde öppna en restaurang... både låter och ser väldigt gott ut!! Mmmm Blir väldigt avis på din Camilla som blir så härligt bortskämd :-) Kram

Micke sa...

Vee, praktiskt att inte veta när man har namnsdag, då kan man köpa sig något fint i namnsdagspresent. Jassån inte min namnsdag idag? Ja, ja, men nu har jag ju köpt den! :)

Diamanten, Och jag känner att Camilla skämmer bort mig! :)

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se