söndag 15 mars 2009

Laktosintolerans


Alternativ till mjölk

Mjölk dricker vi oftast som barn, många fina näringsämnen som kroppen mår bra av. Vem har inte hört från mammor med söner i tonåren hur många liter mjölk de drar hem i veckan?

Men så växer vi upp och något händer. Vi är många som inte tål mjölken lika bra när vi blir äldre. Efter att ha sörplat i sig flera liter mjölk och fil i veckan så början magen helt plötsligt protestera. Ofta kan det ta ett tag innan man kopplar ihop det med mjölken. Det är inte så att man blir jätte allergisk men man får en viss intolerans och det bildas luft och gaser i magen.

Jag har smakat på lite alternativ till den vanliga mjölken. Går den att ersättas?

Alpro Soya
Den här Sojadrycken har de fina egenskaperna att den inte innehåller laktos och kolesterol. Den berikas med kalcium och vitaminer samt är sötad med rårörsocker. Jag tycker den har lite mycket egensmak för att kunna ersätta mjölk i mat och kaffe. Den går dessutom inte så bra att skumma till en Latte eller cappucino.

Däremot gillar jag smaken och den passar utmärkt som dryck på morgonen. Om jag skall beskriva smaken så är det närmaste jag kan komma att den smakar som havregryn som legat och dragit i mjölk där man sedan har silat bort havregrynen. Konsistensen och fylligheten upplever jag ungefär som hos mellanmjölken.

Alpro Soya Light
Den här skiljer sig näringsmässigt jämfört med Alpro Soya, man har även berikat den med B6, B9 och C förutom B2, B12 och E som man hittar i den vanliga Alpro Soya. Man har även bytt ut rårörsockret mot fruktos-glykossirap, samt att den har betydligt mindre mättade fettsyror.

Smaken påminner mycket om Alpro Soya men har en mindre rustik ton och känns ”lättare”. Egensmaken är mindre framträdande vilket gör att den är lättare att använda som substitut för vanlig mjölk. Den passar dock inte till min Latte eller cappucino då skumningsegenskaperna inte är tillfredställande. Konsistensen och fylligheten påminner om lättmjölk.

Skånemejeriers Låglaktosmjölk
Låglaktosmjölken är inte laktosfri, men vi som har lite bekymmer och inte är direkt allergiska kan i regel dricka en låglaktos mjölk utan att få besvär.

Den här är närmare den vanliga mjölken i smak men är sötare. Jag för min del tycker att den är en anings för söt, men det kanske är en vanesak? Den påminner mycket om mellanmjölken i konsistens och fyllighet. Smakmässigt är det något mer neutral än vad soja dryckerna är och den passar därför bättre till kaffe, frukostflingor och i mat. Den saknar däremot egenskaper som gör det möjligt att skumma den till en fin ”microfoam” till min Latte och cappucino.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Valio laktosfria finns i lätt, mellan eller standard. Smakar som vanlig mjölk. De har olika sorters grädde också. Kan jag rekommendera.

Micke sa...

Vee, skall provas, tack för tipset!

Unknown sa...

Min läkare sa att jag skulle dricka mindre mjölk..hade inte kopplat mina magproblem till mjölken jag drack.

Då började jag köpa låglaktosmjölk..har även provat laktosfri,men den är mycket dyrare.
Låglaktus funkar för mig..i början så tyckte jag att den var för söt,men tro mig man vänjer sig..så det är helt en vanesak.

Tack för dom olika alternativen som du presenterar här.ska prova sojamjölken.=)Bra inlägg du gjort,nog många som är laktosintoleranta.

Ha en skön Måndag,
Kram Maria

Anonym sa...

Tack och lov så tål man allt. fast vi vet vad glutenintollerans innebär eftersom vår äldste son har det. Upptäcktes i vuxen ålder. mjölk produkter behöver man ju inte häva i sig litervis som vuxen, men guuu va ett glas kall mjölk är gott!

Anonym sa...

Håller med Vee. Valios är bäst!

Anonym sa...

Hej! Gå in på htt://laktosfriglass.bloggagratis.se

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se