söndag 11 maj 2008

Säsongens primörer

Majskyckling med sommarens första primörer

Man skall utnyttja årstiderna till att variera sin meny. Sommaren är en årstid då man ofta lagar lite lättare mat. Det blir även i regel lite mer informellt när man tar emot sina gäster, mindre planering och mer spontanitet. Det här receptet tar dock sin tid, men det är ganska enkelt. En underbar doft kommer att sprida sig genom köket när det börjar bli färdigt, gå inte miste om detta tillfälle.

Sakerna som gör upplevelsen.

1st Majskyckling, går med vanlig kyckling också.
Färsk Oregano.
600g Färskpotatis.
1 knippe Färsk grön sparris från de skånska fälten.
5st Plommontomater.
2st Citroner.

Tiden i köket spenderar du på följande vis.

1. Dela Majskycklingen i bitar, gnid in den med citron, salta och peppra.
2. Bryn kycklingen i smör och lägg den i en ugnsform.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Hacka oregano, ca 3msk och blanda med olivolja, salt & peppar och lite saft från citronen. Häll över i en plastpåse.
5. Skrubba potatisen och lägg i den i påsen med oljan och oreganon, blanda ordentligt så att oljan kommer åt potatisen.
6. Blanda kycklingen och potatisen i formen, sätt in i ugnen och låt det gå c:a 40 minuter på 200 grader.
7. Skär upp tomaterna och 1st citron i bitar, plocka ut formen från ugnen och tillsätt tomterna och citronen, låt det steka ytterligare10-15 minuter i ugnen.

Då var det klart för servering. Drick gärna ett vitt vin till, kanske en Ca Rugate.

En njutningsfull söndag önskar jag er alla!

6 kommentarer:

Håkan Bergman sa...

Shit vad gott det ser ut! Men du... hur mycket majs ska jag ha till kycklingen? ;-)

Micke sa...

he, he, Håkan, kycklingen skall ha endast en majsdiet :)

Men jag rekommenderar starkt att du köper färdignackad majskyckling från en välsorterad butik, det är ett helsike att jaga runt kycklingen i sitt hem. ;)

Håkan Bergman sa...

Jag vet. Förra kycklingen hette Ulrika och henne fick jag jaga runt i en halvtimme, innan hon till slut gav upp.

Fan fjädrar i hela lägenheten. :-)

veronica sa...

Jag blir så mäkta imponerad av dem som lägger ner tid på matlagning. Extra bonuspoäng när man lägger upp det så fint. Sen en härlig bild på det hela... :)

Lena M sa...

Så gott detta ser ut och låter...
Tack för bild och text!

www.lenjangel.webblogg.se

Micke sa...

Håkan, :)

Vee, det är så roligt med mat & fotografering så jag har ett starkt behov av "måste göra".:)

Lena M, Låt doften av grytan komplettera bild & text. :)

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se