måndag 5 maj 2008

Omelett med vitvinsstuvade champinjoner


Idag vill jag bjuda på en på maträtt som är lättlagad, snabb och med lite festkänsla. Kort sagt vardagsmat med lite guldkant.
För att få till bilden här ovan måste det finnas följande varor hemma.

Omeletten:
6st Ägg
1 ½ dl vatten
1 tsk salt
Peppar

Svampstuvningen:
300g Färska Champinjoner
1 ½ dl Vitt vin (jag använde Cu Rugate)
2 ½ dl Matlagningsgrädde
Bongs kalvfond
1 knippe Persilja
Smör
Salt & peppar

1. Börja med att skölja och skiva champinjonerna
2. Vispa ihop äggen med 1 ½ dl vatten, salt & peppar.
3. Bryn upp champinjonerna i smör och smaksätt med salt & peppar.
4. När svampen börjar bli färdig slår du på vinet, låt det koka in tillsammans med hackad persilja som tillsätts samtidigt. Spar lite persilja för garnering.
5. Slå över grädden och smaksätt med kalvfond och eventuellt lite salt & peppar, låt det koka ihop till önskad konsistens.
6. På med nästa stekpanna på medelvärme och i med smör, slå i äggen. När första sidan börjar bli färdig kyler du en tallrik under kallt vatten, lägg den över omeletten, vänd pannan så att omeletten stannar på tallriken. I med mer smör i pannan och låt omeletten glid i pannan igen med den ogräddade sidan ner.
7. När omeletten börjar bli färdig låter du svampstuvningen täcka halva omeletten och viker över den andra halvan, strö lite hackad persilja över.


Klart att servera, avnjutes tillsammans med det resterande vita vinet.

Mycket nöje!

6 kommentarer:

Gisan sa...

Mmm, mycket gott! Den här ska göras i helgen helt klart. Kramar...

Tesa sa...

Oh goodie, omelett! Min favorit och med vin i! :)

Men det lät nästan avancerat det där med att låta den glida runt på en tallrik en sväng...ska se om jag fixar den biten utan att den hamnar på golvet! ;)

Tesa sa...

Snyggt ljus på maten på den sista bilden förresten... tänkte inte på det direkt första gången.

Micke sa...

Gisan, kan jag rekommendera.

Tesa, det är inte så komplicerat som det kanske låter i text. Bara att lägga en tallrik i pannan och vända upp och ner på pannan och sedan låta omeletten glida ner i pannan igen.

Tack för att du la märke till ljuset, jag fick jaga lite för att få det just så som jag ville ha det.

KTM sa...

Hej Micke! Tack för senast..

Den omeletten blev bara ur-god.
Hade lite champinjoner över sen i lördags... och en skvätt vitvin.
Passa bra när man jobbar hemifrån, då Jullan har maginfluensa.

Micke sa...

Tack själv Kamilla, det var ruskigt gott & trevligt!

Men du, inte kan det väl blivit något vin över i lördags.....

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se