söndag 9 januari 2011

Ryggbiff med grönpepparsås och Pasta LinguiniRyggbiff med grönpepparsås och Pasta Linguini


Jag blev så fruktansvärt sugen på en grönpepparsås. Det här är inte en av Camillas favoriter så det här lagar jag för egen njutning.
Första gången jag åt pasta till en biff med grönpepparsås var i Paris -98. Minns att jag tyckte det var en udda kombination, men jag älskar grönpepparsås så valet var ändå enkelt. Det historiska ögonblicket är samtidigt förknippat med min vän Henriks 30-årsdag.

Ok, detta behövs
800g-1000g Mörad ryggbiff, hel bit.
500g Färsk Linguini, går även bra med Tagliatelle.
5dl Matlagningsgrädde.
2 Msk Kalvfond.
7,5 cl Konjak
Grönpeppar i lag, krydda efter egen smak. Jag använde halva burken.
Haricovert
Salt & peppar.
Maizena

1. Börja med att salt & peppra köttet, bryn det gyllenbrunt runt om och lägg det i en ugnssäker form. Låt köttet vila 30 minuter eller längre.

2. Sätt ugnen på 100 grader. Placera en termometer i köttet, sätt in ryggbiffen i ugnen och låt den stå där till köttet når 64 grader. Det kan ta upp till 1 ½- 2 timmar. Köttet kommer då att bli medium. Låt köttet vila c:a 20 minuter under folie innan servering. OBS! skär inte för tjocka skivor.

3. Nu kan vi i lugn och ro koka ihop såsen. Börja med att slå grädden, kalvfonden, grönpepparen och konjaken i en kastrull. För att få smak av grönpepparen så rekommenderar jag att man krossar några korn som man ligger i. Hur många beror lite på hur stark smak man vill ha. Koka ihop allt så att alkoholen försvinner från konjaken och smaka av med salt & peppar, eventuellt behövs såsen redas av om man önskar en tjockare konsistens. Använd i så fall Maizena.

4. Koka pastan i väl saltat vatten och skölj inte av pastan, slå bara lite olivolja över den.

Serveras direkt med smörade Haricovert samt gärna med en Amarone att dricka till då den gifter sig bra med grönpepparen.

2 kommentarer:

Cecilia Bergman sa...

Grönpeppersås, mums! Det bästa jag vet!

Micke sa...

Visst är det gott!
Jag äter det tyvärr allt för sällan.

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se