måndag 31 januari 2011

Flottan gör stan

Flottan gör stan

söndag 30 januari 2011

Gryta på fläskfilé

Gryta på fläskfilé

Jag hade lite rester över från gårdagens middag. Resterna bestod av fläskfilé i vitvinsås samt pressad potatis. Potatis brukar inte bli så roligt att värma upp dagen efter så jag tog ett ägg, purjolök, gräslök, potatis och rörde ihop det. Sedan formade jag små biffar som stektes i smör. Perfekt till grytan på fläskfilén som var över.

Själva grytan gjorde jag på följande sätt.

Stek upp fläskfiléen, men låt den inte gå helt färdig. Lägg den i en form.

Bryn champinjoner, finhackad gul lök och purjolök. Slå på vitt vin och grädde, klicka i dijonsenap. Slå över fläskfiléen och ställ in i ugnen på 175 grader kör den i c:a 25-30 minuter tills fläskfiléen är färdig.

Serveras med gräslök på toppen.

lördag 29 januari 2011

Lördag, bord för två, öl & smörrebröd

Finns det ett bord för två ledigt?

Vi kan börja med en öl & akvavit.

Vi tar "Frokost Tilbudet"


Förklaring: Vi befinner oss i Danmark och "Frokost Tilbud" är det samma som lunch erbjudande. :)

torsdag 27 januari 2011

Bild i Fokus

Bild i Fokus

Jag har gjort en ny hemsida som har bättre visning av min portfolio än den tidigare sidan hade. Naturligtvis är den skapad på min nya Mac. :)
Börjar få lite koll på den nu och trivs faktiskt rätt bra med Mac OS X. Problemen kommer när man skall jobba i båda världarna i ett nätverk. Men jag skall nog få koll på det också vad det lider.

måndag 24 januari 2011

Nyhavn

En gränd i Italien. Nej, en uteservering i Nyhavn mitt i vintern. :)

Restaurangerna och barerna i Nyhavn försöker alla göra vad de kan för att locka in flanörerna i vinterkylan. Fantastiskt att se dukade bord och trevliga bordsdekorationer längs med kajen i Nyhavn. Överraskande mysigt trots årstiden.


söndag 23 januari 2011

Malmö Central


Malmö har under några år haft stora aktiviteter under jord. I helgen tog jag mig ner i underjorden för premiärturen. Intressant att se vad de har hittat på. :)

När man står på perrongen så är det meningen att man skall få känslan av att man ser ut genom fönstret från en tågvagn. Jag tycker det fungerar rätt bra faktiskt, roligt att ha något att titta på medans man väntar på tåget. För vänta på tåg är något man fått göra denna vinter. :)


Bortom kröken väntar Köpenhamn!

torsdag 20 januari 2011

Canneloni med räkor i vitvinsås


Canneloni med räkor i vitvinsås

Första inlägget som jag gör från macen. Bilden är också gjord på macen samt med CS5. Har inte riktigt koll på var jag har skärmen, kalibrerade den idag och jag känner mig mycket osäker. Skärmen känns inte som om den har tillräckligt stort färgomfång när jag jämför med min stationära skärm. Känns även som om macbooken inte avslöjar lika mycket detaljer som den stationära skärmen.Tveksam till om det kommer gå att plocka fram bilder med denna skärmen för kunders räkning.

Shoppinglista

Sås:
3 dl fiskbuljong
2 msk gul lök(ar), finhackad
2 dl vitt vin
2,5 dl grädde
salt 2 krm
cayennepeppar 2 tsk
citronsaft

Fyllning:
150-200 g morötter
150-200 g zucchini
150-200 g paprika, röd
olivolja
300g Räkor, vikten är i skalad form.
60 g Schalottenlök

Pasta:
Jag använder färsk lasagne i längd, c:a 200-250g.
Parmesan bör också finnas hemma.

Ok, då kör vi igång.
Vi börjar med såsen.

Blanda buljongen, löken och vinet och koka 5-10 minuter. Tillsätt grädden, kryddorna och salt efter smak. Sjud.

Red av om du så önskar med 2 tsk vetemjöl utrört i vatten eller 2 tsksmör och 2 tsk mjöl som du knådar samman och vispar ner.

Sedan har vi fyllningen.

Hacka grönsakerna.
Sautera med olivoljan.
Rör ner räkorna det sista du gör .
Blanda med vitvinsåsen (spara nu lite av såsen till att ha i formen), smaka av med salt och peppar.
Tillsätt parmesan.

Fyll cannellonin, lägg dem i en form och slå vitvinsås och parmesan över , in i ugnen 220 grader i ca 15-20 min.

fredag 14 januari 2011

Från PC till Mac...

No way back...

Så har det då det hänt, jag har lämnat PC världen för nya djärva utmaningar. Från och med idag skall jag försöka leva med en MacBook Pro. Övergången kommer förmodligen att kantas av problem i samband med att all information skall konverteras från windows till Mac OS X. Jag skall dock erkänna att jag kommer inte lämna PC världen helt då jag kommer att använda mig av windows nätverk både hemma och på jobb.

Tyvärr kan jag inte köra Mac fullt ut då det inte finns stöd för en del program som används dagligen på jobb. Därför blir det till att installera Parallel Desktop och Win 7 för de applikationerna.

Nytt i samband med inköpet av Mac är att jag har uppgraderat till CS5 för Mac. Har endast kört ett par bilder och jag känner mig lite som en nybörjare. Alla snabbkommandon som man lärt sig för PC:n är nu helt obrukbara och en ny inlärningsperiod ligger framför mig. Men vad jag kan säga redan nu är att konvertering av raw filer i CS5 ger ett märkbart bättre resultat än vad CS4 kan prestera.

Nu är det, "No Way Back...", eller?

torsdag 13 januari 2011

Marten - Speakers from Sweden


Marten Coltrane Momento

En höstdag i oktober finner jag mig själv navigera genom Göteborgs enkelriktade och uppgrävda gator. Man skulle lätt kunna tro att irritationen över trafiken skulle påverka humöret hos en vilsen och sävlig skåning, men inte i detta fall. Jag hade ett spännande möte med bröderna Jörgen och Leif Olofsson att se fram emot. Skall jag vara helt ärlig så var jag väldigt exalterad över att få en heldag tillsammans med brödernas innovativa skapelser.

Bakgrunden till besöket var när Arkenmässan pågick i september så hade Marten Design öppet hus och jag fick en glimt av musiken återgiven genom Marten Designs Coltrane Momento. För mig var det den största musikupplevelsen under helgen. Efter att upplevelserna denna Göteborgshelg i september fått mogna så började frågan "Hur bra är Martens högtalare egentligen?" dyka upp oftare och oftare i mina tankar. Frågor skall inte hänga i luften, de skall besvaras om möjlighet finns...

Fortsättningen kan ni läsa på HiFiForum.

Marten Miles III

Elipson Planet L

Elipson tillverkas i Frankrike och det är Marten som har agenturen för Sverige. Jag upptäckte dessa små skönheter vid mitt besök. Planet L är en liten smidig högtalare som jag tror kan bli populär hos kvinnorna för sin design och för sitt ljud hos männen. En annan intressant detalj är att de är utrustad med ett egenutvecklat tvåvägs koaxialelement där diskanten sitter placerad mitt i bas/ mellanregisterelementet för bästa punktformighet. Vid placering av högtalaren kan man använda sig av ett bordsstativ (ingår), golvstativ, väggstativ eller hänga dem i taket. Sista alternativet är nog de jag skulle valt. I alla fall, jag fick lyssnat en liten stund på dem och måste tillstå att jag blev sugen på ett par. Skulle passa fint att använda dessa i stället för TV:ns inbyggda högtalare. lite overkill, men det har väl aldrig stoppat en nörd.

söndag 9 januari 2011

Ryggbiff med grönpepparsås och Pasta Linguini



Ryggbiff med grönpepparsås och Pasta Linguini


Jag blev så fruktansvärt sugen på en grönpepparsås. Det här är inte en av Camillas favoriter så det här lagar jag för egen njutning.
Första gången jag åt pasta till en biff med grönpepparsås var i Paris -98. Minns att jag tyckte det var en udda kombination, men jag älskar grönpepparsås så valet var ändå enkelt. Det historiska ögonblicket är samtidigt förknippat med min vän Henriks 30-årsdag.

Ok, detta behövs
800g-1000g Mörad ryggbiff, hel bit.
500g Färsk Linguini, går även bra med Tagliatelle.
5dl Matlagningsgrädde.
2 Msk Kalvfond.
7,5 cl Konjak
Grönpeppar i lag, krydda efter egen smak. Jag använde halva burken.
Haricovert
Salt & peppar.
Maizena

1. Börja med att salt & peppra köttet, bryn det gyllenbrunt runt om och lägg det i en ugnssäker form. Låt köttet vila 30 minuter eller längre.

2. Sätt ugnen på 100 grader. Placera en termometer i köttet, sätt in ryggbiffen i ugnen och låt den stå där till köttet når 64 grader. Det kan ta upp till 1 ½- 2 timmar. Köttet kommer då att bli medium. Låt köttet vila c:a 20 minuter under folie innan servering. OBS! skär inte för tjocka skivor.

3. Nu kan vi i lugn och ro koka ihop såsen. Börja med att slå grädden, kalvfonden, grönpepparen och konjaken i en kastrull. För att få smak av grönpepparen så rekommenderar jag att man krossar några korn som man ligger i. Hur många beror lite på hur stark smak man vill ha. Koka ihop allt så att alkoholen försvinner från konjaken och smaka av med salt & peppar, eventuellt behövs såsen redas av om man önskar en tjockare konsistens. Använd i så fall Maizena.

4. Koka pastan i väl saltat vatten och skölj inte av pastan, slå bara lite olivolja över den.

Serveras direkt med smörade Haricovert samt gärna med en Amarone att dricka till då den gifter sig bra med grönpepparen.

tisdag 4 januari 2011

Har naturen känslor...?


Har naturen känslor eller förmedlar den bara intryck som du själv får sätta känslor till?
Vi påverkas alla av ljus, mörker, värme, kyla, vind, regn, hagel och snö. Är det andra ord för naturens känslor?

Här har jag fotograferat en plats med två olika ljus. Det skiljer endast några timmar mellan bilderna. Vid själva fotograferingstillfället så överensstämde mitt sinne mycket väl med bilden. Vad beror det på? Är det för att jag undermedvetet väljer att plocka fram ett sinnestillstånd som passar in i miljön som jag befinner mig i?

Eller är det tvärtom jag som skapar en bild av miljön som passar mitt sinne för stunden?

Kanske vi påverkas mer av vår miljö än vad vi tror oss göra?

måndag 3 januari 2011

Nu skall vi göra pannkakor...

Pannkakor

Efter jul & nyårsmaten är dags för vardagen. Nu går det inte att gå och slöa hela dagen vid spisen, snabbt skall det gå. Pannkakor uppfyller kravet på snabbhet och det är samtidigt barnsligt gott!

Vi behöver

1 Ägg.
1 Kopp Mjöl.
1 Kopp Standard mjölk.
Grädde.
Smör.
Salt & socker.


Så här gör jag

1. Blanda ägg, mjöl och mjölk i en plastbunke och vispa ihop det. Det skall bli en ganska så tjock smet, men fortfarande flytande. Smaka av med salt & socker. Experimentera gärna med att riva ner någon frukt eller hela bär.

2. I en medelvarm stekpanna med smör klickar du i tre skopor av smeten så det blir tre små pannkakor. Grädda dem läckert gyllenbruna medans du vispar ihop lite grädde.

Serveras med grädde och sylt eller med färsk frukt. Låt ditt inre barn leva och bjud en kompis! :)

söndag 2 januari 2011

Hur fotograferar man Nyårsfyrverkeri?

Hur fotograferar man Nyårsfyrverkeri?

Jag har fått en del frågor om hur man fotograferar fyrverkeriet runt tolvslaget. Tänkte jag skulle svara lite kort på den frågan.

En bra brännvidd för ändamålet är mellan 24-35mm, bilden här ovan är tagen med 35mm. Siffrorna gäller för fullformats kamera utan brännviddsförlängning.

Ställ iso till kamerans basiso, brukar ligga mellan iso 100-200.


Det går utmärkt att använda kamerans automatiska vitbalans.

Ställ kameran på M för manuell och välj bländare 13, ställ tiden till 2 sekunder.

Montera kameran på ett stativ och rikta in den mot ett området på himmeln som är något så när fritt från byggnader, lyktstolpar och dylikt. Att det finns något kvar i bilden gör inget utan kan vara bra för kompositionen. Men försök hålla en del av bilden ren där fyrverkeriet skall få plats. Tänk även på att lyktstolpar kan ge överstrålning in i bilden, så försök att hålla dig ifrån dem. Alternativt att man tar kontroll över dem och använder dem i bilden.

Använd manuellt fokus och fokusera på oändlighet.

Så, då är det bara att hoppas på att ett vackert fyrverkeri utspelar sig området du valt att fira nyår i.

Jag vet att det är lite sent nu, men till nästa år kan det vara bra att veta. :)
BlogRankers.com
Bloggtoppen.se