torsdag 21 maj 2009

Primörer och grillat!


Nu är det en underbar säsong och primörerna skall avsmakas. Tänkte vi skulle få ihop något med svensk nypotatis, sparris, rädisor och en grillad köttbit. Det skall vara något som man enkelt kan slänga ihop efter en lång arbetsdag och ändå kunna njuta av värmen i solen innan den går och lägger sig.

Vi behöver följande råvaror.

4 st Rejäla Entrecote skivor.
500 g Svensk nypotatis.
1 st Knippe grön sparris.
1st Knippe rädisor.
Färsk timjan till garnering
200 g getost.
2 1/2 dl Mellangrädde.
Salt.
Svartpeppar.

Inte så många ingredienser, men smaskigt kommer det att bli!1. Börja med att skrubba potatisen och sätt dem i kok, koka dem inte riktigt klara, bara nästan. Koka dem c:a 15-18 minuter.

2. Skär bort de vita kanterna på osten och sätt grädden i kok. Låt den koka samman något och riv (för hand) ner osten och låt den smälta, smaka av med salt och svartpeppar.

3. Sätt igång grillen, passa även på att sätta ugnen på grill och högsta värme.

4. Sätt en kastrull med lättsaltat vatten i kok, skär av nedersta biten på sparrisen och låt den sjuda försiktigt i 3 minuter (kallas för att förvälla).

5.Passa på att ansa rädisorna och klyfta dem till lagom stor bitar. Släng ner dem tillsammans med sparrisen när den kokt i 3 minuter och låt det sjuda i ytterligare 1 minut.

6. Salta och peppra köttet, släng det på grillen, 3- 4 minuter per sida.

7. Slå potatisen, sparrisen och rödbetorna i en ungsform. Slå över hälften av såsen, spara resten till serveringen. När köttet är klart och ligger och vilar under folie så dra jag in ugnsformen med grönsakerna 6-8 minuter i övre delen av ugnen, bränn det inte!

Serveras med färsk timjan som garnering och till det väljer jag ett mjukt och relativt lätt rött vin typ en Merlot från Italien.

Smaklig spis på er hemma i Sverige, jag äter troligtvis sparris i Munchen just nu! :)

2 kommentarer:

A-M sa...

Fan oxå, nu blev jag hungrig igen!

Micke sa...

A-M, ha, ha, då har lyckats igen! Prova att laga detta för det är verkligen smaskigt! :)

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se