torsdag 9 april 2009

Sillinläggningar

Sill


Stekt inlagd sill

Färsk sillfilé.
Gul lök.
3 msk Ättika 24 %.
3 dl Vatten.
1 1/2 dl Strösocker.
Salt
Rågmjöl
Ströbröd

1. Skölj sillen och klipp av rympan.
2. Lägg upp den på bakplåtspapper och salta den.
3. Blanda lagen.
4. Blanda ett fat med rågmjöl, salt och peppar och ett fat med skorpmjöl.
5. Vik sillen dubbel om det är stora fileér eller lägg dem dubbla om de är små och panera dem i mjölet och skorpmjölet. Stek dem i smör ett par minuter på varje sida.
6. Lägg sillen i ett kärl/fat och slå över lagen. Lock eller plast över och in i kylen minst ett dygn.

Karry sild (Curry sill)

300g Färsk sillfilé.

Förlag.
3dl Vatten.
1dl Ättikssprit 12 %.
2msk Strösocker.
1msk Salt.

Såsen.
4-5 msk Majonnäs.
2-3 msk Cremefraiche.
2st Sura äpplen.
½ dl Kapris.
½ -1msk Curry.
3 msk Vitvinsvinäger.
1dl Grovhackad persilja.
½ Purjolök finskuren.
2-3 msk sirap.
3-4 msk Bostongurka.
Salt, peppar och citronsaft.

1. Blanda förlagen, lägg i sillen. Låt stå kallt över natten och vänd gärna på sillen ett par gånger så att lagen kommer till runt omkring.
2. Blanda alla ingredienser utom persilja, salt, peppar och citronsaft.
3. Lägg i sillen och låt stå över natten. Blanda sedan i persiljan och smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Senapssill

400g Färsk sillfilé.

Förlag.
3dl Vatten.
1dl Ättikssprit 12 %.
2msk Strösocker.
1msk Salt.

Såsen.
2msk Vitvinvinäger.
½ dl Olja.
½ dl Cremefraiche.
4 msk Strösocker.
2 msk Slotts senap.
1 msk Dijonsenap.
1 msk Vispgrädde.
2 msk Majonnäs.
1 krm salt.
½ tsk Vitpeppar.
½ Medelstor gul lök.
2 knippen finhackad dill
1 knippe finskuren gräslök.

1. Blanda förlagen, lägg i sillen. Låt stå kallt över natten och vänd gärna på sillen ett par gånger så att lagen kommer till runt omkring.
2. När sillen är klar så blandas såsen ihop och låter sillen rinna av. Vänd sedan ner sillen i såsen och låt stå kallt ytterligare ett dygn.

Det var allt från provköket denna dag.

Glad Påsk!

5 kommentarer:

imse sa...

Första receptet gör vi på strömming.
Jättegott som pålägg också.
Vi äter mycket fisk och försöker alltid ha en hink med saltsill hemma, både till inläggningar och stekt med löksås.....

Micke sa...

Imse, vi äter inte så mycket fisk tyvärr. När jag tävlade i bodybuilding en gång i tiden så blev det mycket fisk och inte alltid i den godaste formen. :)

imse sa...

Bodybuildare minsann....jag är kroppsbyggare jag!

vee sa...

Hoppas morsan gjort "gubbröra" till imorgon. Det är så förbaskat gott. Jag ska göra tårta och ta med. Mina sista sommarhallon som går till den. Ha, kanske ska lägga ut det receptet? Jättegod tårta.
Bodybuilding - enda gången jag deffar är när jag druckit sprit...

Micke sa...

Imse, det är en livslång process. :)

Vee, tycker absolut att du skall lägga ut receptet!

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se