måndag 20 oktober 2008

Inspirations & teknik träning

Turn Off!

Turn On!

I see what you do!

Hi, I'm just playing a record!

Eftersom jag varit sjuk till och från i snart en månad så är längtan att lyfta kameran stor. Tyvärr känner jag att min inspiration såväl som min teknik är på en nivå som inte matchar mina förväntningar på mitt eget bildskapande.

Det är helt enkelt så att det har låst sig för mig. Tidigare såg jag bilder runt omkring, och jag fotograferad i ren glädje. Kraven på mig själv var låga. Efterhand som jag har börjat att förstå mer om bildkomponering känns det inte lika spontant att ta bilden längre, en glädje går förlorad. Kraven på mig själv har höjts och jag når inte till den standard som jag önskar av mig själv.

En god vän till mig har sparkat iväg en boll för mig att spring på. Jag skall åsidosätta alla hjälpmedel och fotografera helt manuellt med endast en fast glugg. Alltså inget autofokus till hjälp, endast spotmätning på kameran för att lära mig exponeringsteknik och använda fötterna för att få perspektiv och vinkel i bilden. I stort sett "get down to basic".

Här ovan ser ni resultat nummer två i denna jakt på teknik & inspiration och i inlägget från igår med höstmotiv var resultat nummer ett.

Det här är då tänkt att jag skall fortsätta med en tid för att sätta grunderna i ryggen för hur saker och ting fungerar i olika situationer.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Bra idé att ha en foto-mentor. Jag har gått en fotokurs en gång och fick lära mig lite grunder och framkallning. Förvisso har jag glömt :) Jag ska skaffa en digital systemkamera framöver och sen hälsa på morbror i Stavanger som är fotograf på riktigt.

Micke sa...

Vee, det tycker jag absolut att du skall göra.

Anonym sa...

Rätt gissat! :)

Gisan sa...

Ja jag tycker ju som vanligt mycket om dina bilder oavsett vad du har använt för kamera, hjälpmedel eller "framkallning". Kramar...

Anonym sa...

Visst tar Emma fina bilder? det tycker då jag och känner mig lite mallig för att jag känner henne....så det så och så är hon ju journalist på Norran....

Håkan Bergman sa...

Vad blir det för mat idag?

Micke sa...

Emma, var ganska säker på min gissning var rätt. :)

Tack Gisan, du är snäll! :)

Imse, håller med dig att Emmas bilder är fina.

Håkan, idag blev det en liten wook på kyckling, sockerärtor, brocoli, purjolök och pasta. Smaksatt med dijon senap salt och peppar. Avredd med lite mjölk och mjöl. Tyvärr inget som når bloggen.

Om febern ger med sig någongång så är det tänkt att det skall bli lite vilt på fredag. I så fall blir det nästa fredagsmeny och den kommer då i nästa vecka.

Håkan Bergman sa...

Äsch, jag blir så trött på ditt mat-tjaffs. Säg nu som du sa till mig: Håkan; hon heter Olga och jag betalar bara 5o spänn i timmen för henne. Hon städar, lagar mat, och jag fotograferar.

Micke sa...

Håkan, känner du Olga? Kunde ana det!

Håkan Bergman sa...

Ja, det var ju jag som gav dig numret. :-)

Tesa sa...

*asg* Kan ju inte låta bli att skratta åt er.

Annars tycker jag att du är duktig Micke! Jag kör autofokus men det är för att jag ser lite dåligt (har bara glasögon när jag kör bil dock...)
50mm är mitt favvoobjektiv. Älskar den lilla lätta skarpingen.

Micke sa...

Tack Tesa!
Jag har också lite problem med manuell fokusering. 50mm gluggen är inte dum, tror jag skall investera i en 35mm också. Den kan vara rätt smidig när man vill fota lite mingel eller när man resor.

Håkan Bergman sa...

"Jag har också lite problem med manuell fokusering."

Du, det har jag också. HAHAHAHA :-)

Tesa sa...

Håkan: Det låter som att du pratar om nån helt annan typ av fokusering? Eller styrteknik??

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se