torsdag 9 oktober 2008

Fredagsmenyn

Pepprig Entrecote med konjakssky

En enkel köttbit kan vara lämpligt en fredagskväll. Det är viktigt att få tag i rätt köttbit här efter som den spelar huvudrollen. Om ni inte har förmånen att ha en bra köttbutik i er närhet utan är hänvisade till den lokala dagligvaruhandeln skall jag ge er lite tips för att minimera risken att bli besviken.

1. Leta efter vakuumförpackat. Kolla sedan datumen på bäst före, se till att bäst före datumen är så nära som möjligt er tillagningsdag. Köttet möras i förpackningen så sikta inte på den färskaste biten i disken.

2. Kolla färgen på köttet. Om det är ljusrött, lägg tillbaks det. Sök efter en bit som är mörkröd.

Ok, då är vi redo för listan med ingredienser.

1 kg Potatis
1 msk Gula senapsfrön
½ msk Svartpeppar
4 skivor Entrecote. Snåla inte, rejäla skivor på 200-250g st.
1,5 dl konjak
250 g Grön sparris
Färsk timjan.
Kalvfond
Smör
Olivolja
Flingsalt

1. Vi börjar med potatisen. Sätt på ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i klyftor. Koka dem i lättsaltat vatten i 3-5 minuter. Häll av vattnet och blanda potatisen med smör och olivolja, salta och krydda dem med lite torkad timjan, stek färdiga i ugnen i c:a 25-30 minuter.

2. Ansa och skölj upp sparrisen och lägg åt sidan.

3. Stöt senapsfröna och svartpepparen med en mortel. Fördela blandningen på ena sidan av de fyra skivorna kött, tryck in blandningen ordentligt med händerna.

4. När det är c:a 10 minuter kvar på potatisen hettar man upp en panna med smör. Salta köttet med flingsalt och dra ett varv med pepparkvarnen. Lägg i köttet med kryddblandningen mot pannan, låt steka i c:a 1-2 minuter, vänd och stek färdigt. Hur länge beror på hur ni vill ha köttet, samt hur tjock biten är.

5. När ni är nöjda med köttet tar ni upp det från pannan och lägger det under folie. Tillsätt nu 100 g smör, 1,5 dl konjak, 2 dl vatten och låt det komma i kok. Tillsätt nu kalvfond och här måste ni smaka er fram då det kan vara en del salt kvar från köttet och det kan då bli för salt, men ni kan börja med 1 msk kalvfond och smaka er fram till rätt sälta. Koncentrera er nu bara på sältan då konjaken kommer att vara rätt framträdande i denna stund.

6. När ni är nöjda med sältat skickar ni ner sparrisen och låter den koka till lagom konsistens, ungefär 1-2 minuter.

Serveras direkt med sparris på toppen med den färska timjanen. Jag rekommendera ett rött vin med en shiraz/ syrah karaktär, t.ex. en Tarapacá La Cuesta Cabernet Sauvignon Syrah (nr 26543) för 77:- på bolaget, den passar bra trots blandningen med Cabernet Sauvignon.

Casata

Idag skall vi festa till det med en efterrätt. Det blir en ljuvlig Casata. Jag säger nu bara, fega inte ur på denna, den är inte så besvärlig att göra och den smakar gudomligt.

Till den behöver vi följande.

2 ½ dl vaniljvisp
4 msk Marsalavin
1 msk florsocker
1 dl Mandel
1 dl Cocktailbär
100 g Mörk choklad, spara 25 g av de 100 till garnering.

1. Vispa vaniljvispen, marsalavinet och florsockret till en luftig smet.

2. Rosta mandeln i het och torr stekpanna under omrörning.

3. Hacka mandeln och chokladen, samt dela cocktailbären. Blanda ner allt i smeten.

4. Häll upp i portionsskålar och ställ dem i frysen i 1- 1 ½ timme. Man kan också lägga det i en större skål och lagra det längre, men då måste det ut efter 1 timme och vispas igen. I det senaste fallet så bör det även få bekanta sig med rumstemperaturen 10-15 minuter innan servering.

Glöm inte att riva lite mörk choklad över innan servering och kanske ett rött cocktailbär i mitten. Man kan med fördel dricka Marsalavin till.

Jag önskar er alla en trevlig fredag!

7 kommentarer:

Anonym sa...

hej Micke
låter ljuvigt, men som fegis i köket vågar jag mig nog inte på desserten. trevlig helg på er båda.
kram Nancy

Anonym sa...

Det blir kycklingrullader med rosépeppar och philadelfiaost inrullad i bacon samt klyftpotatis i afton hos mig. Kantarellsoppa före det.
Sparrisen ser ut som en sea serpent på din bild med ögon och allt. De vaktar maten.

Anonym sa...

Jo, en sak till - titta in på http://emst.blogg.se/ En kvinna som har riktigt fina bilder på sin blogg. Ni verkar båda ha en förkärlek för detaljer :) Ha en riktigt bra helg!

Håkan Bergman sa...

Jag får bara ångest av att se vad man kan göra med sin tid... och hungrig blir jag.

Gisan sa...

Ja det var verkligen tur att jag var mätt när jag kom in här ;-) Kramar...

Micke sa...

Hej Nancy, kul att du tittade in!

Vee, det var en mycket trevlig blogg du länkade till, tack!

He, he, Håkan, det är bara att sätta fart på kastrullerna!

Hej Gisan!

Anonym sa...

Förstod väl att du skulle gilla hennes bilder :)

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se