lördag 19 februari 2011

Leica M9-Ren fotografi

Leica M9-Ren fotografi

Dagens digitala fotografi och kanske i synnerhet den kommersiella fotografin är ofta påverkad av de möjligheter digital bildbehandling ger. I den analoga världen är man tvungen att "sätta" bilden i kameran och vara säker på sina exponeringskunskaper. Konsten att läsa ljuset och hur det kommer att målas upp av din kamera som saknar det mänskliga ögats dynamik.
Man blir helt enkelt odisciplinerad i den digitala världen för den ger så många möjligheter till förändring i efterhand. Ögonblicket försvinner för man kan själv skapa det.

Min mentor Dan, har en tid saknat den "äkta" och "rena" bilden och drömt om tiden då han släpade runt sin stora analoga Fuji kamera som för tankarna mot 1900- talets början. Han uppskattar dock det digitala flödet och har därför sökt en lösning som ger honom känslan för bilden men ändå kan vara kvar i den digitala domänen.

Leica M9 blev det nya verktyget för honom och jag kan förstå hans förtjusning. Det är något speciellt att lita på sin egen förmåga. I en Leica M9 är det du som skapar bilden, allt är manuellt och stänger man av skärmen bak på kameran så har vi en analog kamera utan autofokus.

Vill ni se de bilder Dan skapat med sin Leica M9 och kanske även få inspiration till egna bilder kan jag rekommendera ett besök på hans blogg Leica M images.2 kommentarer:

Dan sa...

Snygg bild på Leican :) Det är sant att efter några år med förlitande till photoshop så vill jag ta ett steg tillbaka och "tänka" fotografi som jag har gjort så många år tidigare. På 80- talet så jobbade jag mycket med Linhof Supertechnica 9x12. Tänk, det var bladfilm. En bild i taget, varje bild kostade runt 40kr styck och det tog c:a 1 vecka innan man såg resultatet. Idag känns det rätt uråldrigt, men här är förklaringen varför jag fortfarande är sparsam med exponeringar och allmänt långsam som fotograf.
Det är i sanning befriande att tänka till på varje exponering och hela tiden sträva efter "god fotografi" direkt i kameran. Leicas koncept med mätsökarkameror inbjuder till detta och jag är mycket glad för det.
Roligt att läsa din text Micke och så fort jag är tillbaka från Spanien så åker vi på bildjakt :)

Micke sa...

Det gör vi!
Kanske våren har börjat smyga igång då. :)

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se