Oxfilé på sommarbädd
Det var ett tag sedan mat fick utrymme på bloggen, så nu är det tid!
Tänkte vi skulle använda grillen och inte lägga för mycket tid på själva matlagningen utan umgås med vännerna som är bjudna.
Shoppinglistan
c:a 200g Oxfilé till varje gäst.
3-4 st Färsk grön sparris/ gäst.
250-300g Nypotatis/ gäst.
Purjolök.
Smör.
Aluminium folie.
Salt & peppar.
Arbetsbeskrivning
1. Sätt på grillen.
2. Skrubba potatisen och koka den nästan färdig i saltat vatten, dvs. 12-14 minuter skulle jag uppskatta tiden till.
3. Under tiden potatisen kokar skär man oxfilén så att varje bit är på ca 200g, krydda den med flingsalt och peppar från kvarn. Släng den på en het grill så att man får en fin yta. Plocka av oxfilén och sänk värmen på grillen till c:a 100-110 grader. Lägg på köttet igen och nu med en termometer instucken. När köttet når 63-64 grader är den svagt rosa, vill man ha den blodig tar man den på 58 grader. Linda in den i folie och låt stå i c:a 20 minuter.
4. Medans köttet är på grillen så har potatisen kokt färdigt. Lägg ut en bit folie och lägg upp en portion potatis, sparris och purjolök. Salta, peppra och lägg ett par tunna skivor smör ovan på. Var inte för snål med smöret då det är den ända såsen som kommer att serveras. Rulla ihop till ett paket och gör på samma vis till varje gäst.
5. När köttet är klart lägger man foliepaketen på grillen och ökar värmen, låt dem vara kvar på grillen tills köttet har vilat färdigt.
6. Servera gärna med foliepaketet på en assiett vid sidan om för varje gäst.
Att dricka till vill jag rekommenderar en Crozes-Hermitage Les Launes (nr 2800) som jag tycker är en god kombination med nöttkött.
Låt det smaka!
3 kommentarer:
Låter smaskens!! Kram
Men va fan!
Nu blev jag hungrig och klockan är 08.05 bara.
*Älskar oxfile*
Klart att smaklökarna skall retas. He, he, I´m evil! :)
Skicka en kommentar