söndag 27 juli 2008

Nu skall vi göra pasta

Färsk pasta, underbart!

Nu är det dags att våga, våga göra din egen pasta. Det är lite jobb, men som vanligt gäller devisen insats= resultat. Här finns utrymme för att låta fantasin flöda, jag visar hur man gör en pastadeg - grundrecept men det är upp till er att sätter er prägel på det. Man kan tex blanda i vitlök, chili, spenat, morötter, potatis, parmesan osv.
Det kan även vara en rolig grej att göra med vänner. Gör degen färdig och tilldela alla varsin degklump, ställ fram lite skålar med godsaker och fyll pastan samtidigt som ni delar ett glas vin, hur kul som!

Detta är vad du behöver för en deg till 3-4 personer:
300 gr Durumvete
3 st Ägg, ca: 60gr st
1-2 msk Olivolja
Salt

Börja med att göra ett hål mitt i mjölet, knäck äggen och placera dessa i mitten, tillsätt oljan och en rejäl nypa salt.


Vispa ihop äggen med en gaffel. Fortsätt vispa ihop mjölet med äggblandningen efter hand, jobba från mitten och ut. Använd den fria handen till att hålla ihop mjölhögen.

När du har fått ihop en deg börjar du knåda den, fuska inte här, minst 8-10 minuter. Degen skall vara mjuk och smidig, men inte kladdig. Justera med mjöl eller olja till önskad konsistens. Låt degen vila 30 minuter under handduk.

Dela degen i 3-4 delar. Så var det dags att kavla ut degen, man måste inte ha en pastamaskin men det underlättar. Kavla ut degen och vik den dubbel, kavla ut den igen, upprepa 7-8 gånger. Kavla sedan ut den till c:a 2,5mm tjocklek.


Nu kan du göra vad du vill med den, fylla den, skära den i ruter för canelloni, crespelle eller lasagne. Som sagt fantasin kan få jobba lite. Låt den nu torka i c:a 10 minuter medans du eventuellt kokar upp lite vatten.


Låt oss njuta av vårt hantverk!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag blir så imponerad av dig! Jag har kommit såpass långt så jag i alla fall köper färsk pasta ibland. Jag är nog så uppe i varv så matlagning känns som ett stressmoment - det ska gå fort och helst utan disk :)

Håkan Bergman sa...

"Asså" pasta lägger sig som en tjock filt runt magen efter sex. "Asså" inte efter sex utan klockan sex. :-)

Micke sa...

Tack Vee, jag blir ju generad :). Det är inte bra att stressa med maten. Mat skall vara en upplevelse, men tyvärr räcker inte tiden till alltid för att kunna ta ut svängarna och låta sig njuta.

Håkan, pastan behövs före sex ;)

Håkan Bergman sa...

Jag får ju aldrig sex, så jag undviker pasta. :-)

Anonym sa...

Undrar hur mycket energi som går åt till onani? Lite pasta? :)
Och inte ska du bli generad, Micke. Du är så ambitiös och borde visa dina bilder och få uppdrag åt någon bok eller tidning.

Micke sa...

Håkan & Vee, :)

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se