tisdag 8 mars 2011

James Gourmet Coffe


En av mina hifivänner skickade över lite kaffebönor och ville att jag skulle testa dem. Han hade varit i England och på ett av ställena de besökte fick de ett kaffe som gav den där lilla extra upplevelsen. Givetvis köpte han hem lite av det kaffet och det är detta som jag har fått förmånen att leka med en eftermiddag som idag.

Kaffebönorna kommer från ett kafferosteri i England som heter James Gourmet Coffe. Normalt sätt brukar jag dricka La Bomba från Johan & Nyström. Det är en blandning med en jordig karaktär som drar sig långt in i munnen och hänger kvar länge. En kraftig smak med lite mindre syra. Detta är min referens.

Vi börjar med en blandning som heter Finca Suiza. Doften från den omalda bönan är mild och jag kan känna en rökt doft som nästan påminner om rökt skinka. Den nymalda böna får en helt annan doft av mörk choklad och kaffe, sötman kommer nu fram. Jag använde mig av en lite finare malning än vad jag brukar och ett skott på 9g. Espresson får en tjock crema och doftar lite karamell, smaken som följer är söt, stor syra med mörk choklad av typen hög kakaohalt på toppen och en hint av karamell innan det klingar av ganska långt fram i munnen. Samtidigt känns smaken mycket lätt och frisk och den stannar inte kvar så länge som min referens.

Nästa blandning heter Formula 6. Första intrycket är en rejäl kaffedoft och man känner tydligt att det är ”hårdare” rostat. Malningen är densamma som min referens och jag har 9g i ett skott. Här finner jag även en sötma men inte fullt så stor som i Finca Suiza. Chokladen upplevs fylligare med en längre smak med en bränd underton, en stor fin balanserad syra. Den totala upplevelsen ger en smak som känns kraftigare och tyngre än Finca Suiza.

Vilken föredrar jag då?

Jag skulle nog inte välja någon före den andra utan båda är mycket intressanta. Om jag skulle ge mig på en analogi så skulle jag vilja beteckna Finca Suiza som vår, den är frisk och fylld av förväntan och klingar av tidigt. Formula 6 är sommar med sin kraftiga & fruktiga karaktär, precis som om den fått mogna något längre, men fortfarande med somriga lätthet. Min referens La Bomba är en tydlig höst med sin jordiga och mörka karaktär som går ihop med skog, svamp och vilt.

Jag vill tacka Magnus (Mace på HiFiForum) för möjligheten att göra denna jämförelse.

Om ni vill veta mer om James Gourmet Coffe klickar ni här.Inga kommentarer:

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se