torsdag 20 november 2008

Fredagsmenyn

Längtan efter en Schnitzel….

I dagarna var det REA på kalkonbröst. Hmmmm, vad skall man göra med den?
Såklart, en schnitzel kan det ju bli!

Lathunden:

Kalkonbröst
Mjöl
Ägg
Skorpmjöl
Potatis
Gröna ärtor
Citron
Grönsaks eller kyckling Buljong
Smör & Olja
Salt & peppar

1. Skalla och koka upp potatis. Koka dem inte för länge för vi skall steka dem också.

2. Skär upp kalkonbröstet i skivor och banka ut dem till lagom tjocklek.

3. Blanda mjöl, salt & peppar.

4. Vispa ihop ett par ägg.

5. Blanda ihop skorpmjöl, salt & peppar.

6. Stekpanna på spisen och klicka i smör och häll i lite olja. Snåla nu inte med smöret för då får ni inte till den frasiga och gyllenbruna ytan.

7. Vänd först kalkonen i mjölet, sedan i det vispade ägget och avsluta med skorpmjölet. Ner i pannan med det.

8. När de är färdiga, sätt in dem i ugnen på 70 grader för värmehållning.

9. Stekpannan som nu är fylld med goda saker tar gärna emot en klick smör och c:a 5dl buljong. Koka upp och smaka av med salt & peppar. Ta gärna i en sked vinbärsgele, det höjer smaken. Red av med en toppredning (mjöl & vatten eller ett par msk av buljongen).

10. Samtidigt steker vi på potatisen. Samma gäller här snåla inte med smöret och använd även lite olja. Smaka av med salt & peppar.

11. Koka upp vatten i en kastrull. När vattnet kokar lägger man i ärtorna och drar det av plattan. Precis innan servering efter jag slagit av vattnet, drar jag i lite smör och sätter kastrullen på svag värme. Smöra av grönsaker är aldrig fel.

Serveras gärna med lite citron och vinbärgele till. Jag föredrar en ljus lager till det här, typ en Carlsberg HOF och den skall vara kall.
Denna Fredag kommer jag att lyssna till Anna Ternheim och hennes Leaving On A Mayday.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Låter väldigt gott det där. Hos mig blir det fläskkotletter i gräddsås och kokta potatisar med sallad. Oxå gott.

Anonym sa...

Smarrigt Micke... Maken och hans kompis Sune ska laga spätta Polinac ikväll, medan jag och Ulla slappar... (alltid gubbarna som lagar maten när vi ses.)
PS du är på så många av "mina blogggar" vilket är kul!"
Ha en GOD helg!

Håkan Bergman sa...

Det där ser ut som "snizzen" man får på Ikea vid Kungens Kurva. :-)

Micke sa...

Myselfz, visst är det gott! :)

Imse, mat smakar som bäst när den blir serverad. :)

Håkan, på IKEA är det halvafabrikat i platta paket som gäller. Har inget med matlagning att göra. :)

Anonym sa...

Dubbelpanerat! Å så gott! Har jag inte ätit på evigheter, vare sig fisk, fågel eller kött.
Men det kan funka att använda majsmjöl/polentagryn istället för mjöl/skorpmjöl.

Min senaste matlagning, i går, blev en nästan vegetarisk gryta.
Chili, vitlök, gul lök, röd paprika; aubergine, hackade tomater och kidneybönor; lite grillkrydda.
Vid inventeringen av kylskåpet, fann jag även några skivor skinka som jag strimlade i, samt lite gröna ärtor - bl.a. för färgens skull.

Men jag måste säga att jag gärna hade ätit dina schnitzlar istället.

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se