torsdag 6 november 2008

Fredagsmenyn

Ribbestek på mitt vis!

Eftersom jag bor nära Danmark så är det ju klart att man tar till sig en del av deras delikatesser.
Jag skall försöka att lotsa er fram till en Ribbestek. Den kommer inte att vara traditions enlig utan jag gör den på mitt sätt. Det blir en del ingredienser, men låt er inte avskräckas av det. Det här är ett långkok och det sköter sig rätt bra själv.

Följande grejer behövs:

1st ”Ribbestek” med svålen kvar.
2st Morötter
2st Palsternackor
1st Kålrot
2st Gula lökar
2-3st vitlöksklyftor
7,5 dl Grönsaksbuljong
7,5 dl Rött vin
Färsk Timjan
Färsk Rosmarin
1st Citron
Olivolja
Honung
Flingsalt
Potatis
Smör
Rödkål


Till grytorna:

1. Börja med att skära ett rutmönster i svålen på Ribbesteken.


2. Sätt ugnen på 180 grader och varmluft eller 200 grader och under/över värme.


3. Blanda timjan, rosmarin och olivolja i en mortel. Krossa alla kryddorna och smaka av med citron, salt och peppar.


4. Smörj in svålen på ribbesteken med kryddblandningen, salta & peppra hela steken. Bryn sedan ribbesteken med svålen neråt i en het stekpanna med smör. När svålen börjar bli knaprig så bryna de andra sidorna så att de får lite färg.


5. Medans ribbesteken får färg så gör vi klart för nästa steg. Grovhacka grönsakerna och krossa vitlöken.


6. Lägg ribbesteken i mitten av en ungspanna och fyll på med grönsakerna och vitlöken runt omkring. Fyll på vinet och buljongen. Avsluta med lite flingsalt på toppen av steken.


7. Skicka nu in hela härligheten i ugnen och låt den puttra på varmluft på 180grader i c:a 18-20 minuter så att vätskan kommer i kok. Dra sedan ner temperaturen till 110grader.


8. Så, då är det dags för kärleken. Ös steken var tjugonde minut ungefär tills den uppnår 72-74 grader. Byt ut den sista ösningen mot en liten glaze gjord på honung, olivolja och citron. Ha nu tålamod, för det kommer att ta tid. Det tar c:a 3-4 timmar beroende på hur stor steken är.


9. Ta ut steken och linda in den i folie så att den får vila lite.


10. Lyft upp grönsakerna och slå såsen i en kastrull. Koka upp och reducera eventuellt såsen, det skall inte vara mer än 6dl vätska kvar, smaka av med salt och peppar. Red av såsen med en toppredning.


11. Skiva upp ribbesteken och lägg eventuellt grönsakerna runt omkring om så önskas. Serveras med pressade eller ungstekta potatis samt rödkål. Man kan med fördel dricka Carlsberg Hof till, men det går också bra med ett lättare rött vin typ Canaletto.

Lycka till!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Grytor är min melodi! De sköter sig själva. Blev inspirerad av din ribbstek så det blev egenhändigt grillade revben igår. DET är något jag behärskar till fullo :)

Micke sa...

Vad härligt att få vara till inspiration. Det värmer gott!

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se