torsdag 6 december 2007

Julstämning




Apelsinmarinerad biff med rödlökschutney


Det är dåligt med julstämningen i år, den vill liksom inte infinna sig. Så det är bara att ta tag i det och försöka skapa julstämning.
Man vill ju inte gå på julmaten för tidigt, tids nock kommer man bli trött på den. Så jag tänkte göra en alternativ julmat med julkryddor som kanel, apelsin och kryddnejlika.

Hoppas ni inte har fredagshandlat än för kommer shoppinglistan.
4 st utskuren biff, a 200g
1 st pressad apelsin
2 msk rött vin
2 krm kanel, malen
1 krm svartpeppar
1 tsk gourmetsalt

Till Chutneyn

2 st röd lökar
1 msk vinäger
1 msk honung
1,5 dl vatten
2 msk malda kryddnejlikor
1 tsk salt
1 tsk arrowrot
Innan vi tar oss in i köket måste lite av känslan lockas fram. Värm på lite glögg och servera med traditionella tillbehör efter egen smak. Ett fat med en smaskig ädelost som smetas på pepparkakan, mumsigt värre!


Då tar vi oss in i köket.
1. Vi börjar med marineringen. Lägg biffarna i en plastpåse tillsammans med den pressade apelsinen, rödvinet, kanel och peppar. Låt det stå i kylen och dra till sig alla smaker i minst en timme.

2. Skala och hacka rödlöken grovt till chutneyn. Lägg löken i en kastrull och tillsätt vinäger, honung, vatten, kryddnejlikor och salt.

3. Låt det puttra på svag värme under lock ca 20 minuter. Rör ut arrowroten i lite kallt vatten och häll redningen i chutneyn. Låt puttra ytterligare ca 1 minut.

4. Grilla biffarna i utegrill eller i grillpanna ca 2-3 minuter per sida. Strö över gourmetsalt och peppar från kvarn, låt köttet vila i folie en liten stund.

5. Servera biffarna med rödlökschutneyn, bakad potatis och blandad sallad.

Till detta dricker vi en Tarapacá Carmenère 2003.
Ett Medelfyllig vin med en ton av örter, mörka plommon, lätt syltig, en markerade fatkaraktär.

Som en enkel desert bjuder vi på krossade pepparkakor som strös över vaniljglass. Om man vill och orkar går det bra att mixa ihop det på elektrisk väg.

Mariah Carey Merry Christmas


En platta som varit min favorit julskiva sedan den kom 1994. Jisses vad tiden går. Den här skivan ger mig mycket julstämning samtidigt som den gör mig glad.

God Jul!

2 kommentarer:

B. sa...

Tjena!
Du är ju värsta mat-snille-proffset! Det trodde man inte när man såg dig :P Blev ju helt hungrig när jag läste din blogg uj uj..
/Elisabeth, (Steves lillsyrra)

Micke sa...

Hi Elisabeth,

Såg jag inte ut som en matglad skåning?

Hoppas jag kan insperera dig till något nytt i köket:-)

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se