Sås:
1,5 dl fiskbuljong
1 msk gul lök(ar), finhackad
1 dl vitt vin
1,5 dl grädde
salt 1 krm
cayennepeppar 1 tsk
citronsaft
Fyllning:
150 g morötter
150 g zucchini
150 g paprika, röd
olivolja
30 g Schalottenlök
Masi Masianco
Masi är välkänt för sin passion för viner gjorda på torkade druvor – appassimento – och den dubbla jäsningen som t ex i Campofiorin och argentinska Passo Doble. Här är ytterligare ett exempel på dubbeljäst vin, eller Ripasso som Sandro Boscaini har valt att kalla metoden.
Den fetare och rundare Verduzzon tillför vinet en bredd och rondör som gifter sig väl med den lättare och elegantare Pinot Grigio. Den slutgitliga blandningen är 75% Pinit Grigio och 25% Verduzo.
Pinot Grigio skördas i slutet av augusti vilket är relativt tidigt, för att behålla maximal syra och fräschör. Verduzzo skördas i slutet av september och får sedan torka tre-fyra veckor innan vinifiering. Druvan passar bra att torkas pga sitt tjocka skal och ger en extra koncentration till vinet.
Vinet får jäsa vid låg temperatur och den malolaktiska jäsningen stoppas vid ca 50%. De torkade druvorna får genomgå en kort kallmaceration före jäsningen som f ö sker på ekfat, där genomgår vinet också fullkomlig malolaktisk jäsning. De två vinerna blandas och får vänja sig i ca tre månader före buteljering.
Till den här maten känns Ingram Washingtons "What a difference a day makes" från 2004 perfekt.
Hans mörka och avslappnande ton i rösten förstärker lugnet man vill ha när man varvar ner på fredagskvällen. Det här är riktig Candlelight dinner musik.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar