tisdag 17 augusti 2010

Svaneholms slott

Svaneholms slott

I Skåne finns det många slott. Många av dem är öppna för allmänheten och erbjuder dessutom på parker med fina naturupplevelser. Jag vet inte om det har med min ålder att göra, men ibland finner jag vår historia och ursprung intressant. Visst är det lätt att få igång fantasin när man besöker gamla slott!?

Svaneholms slott byggdes på 1530-talet av Mourids Jepsen Sparre på en holme i dåvarande Svansjön. Arkitekturen härstammar från gotisk renässans men har blivit ombyggd i omgångar.

På 1800-talets början lät man fylla igen vallgraven för att få landförbindelse. 1837 förvärvade Carl Johan Hallenborg slottet. Det var Carl som anlade den ursprungliga romantiska parken på 1840-talet. Släkten Hallenborg blev de sista privata ägarna och slottet med kringliggande park och såldes 1935 till en för ändamålet bildad andelsförening, som nu är ägare. I slottsbyggnaden driver idag Wemmenhögs härads fornminnes- och hembygdsförening ett av Sveriges förnämsta landskapsmuseer. På museet finner man samlingar av textilier, dräkter, redskap, leksaker, vapen, mynt och fornsaker. Där finns också, förutom högrestånds- och allmogeavdelningar, ett antal speciella miljöer från olika tider. Slottet är öppet från april-november.

I den sydvästra längan ligger slottsrestaurangen Svaneholms Gästgifveri. Här anordnas kurser i gastronomisk matlagning och vinprovning. Ämnen som inte är helt ointressant i min värld.

Det finns även möjlighet att boka in bröllopsmiddagenGästgifveriet. Vilken miljö kan vara mer passande än en slottsmiljö?

1 kommentar:

"R1" sa...

Tack för intressant läsning. Historia är alltid roligt.

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se