Kyckling är något som jag har lagat mycket genom åren, oftast har det varit kycklingfiléer. Men de sista åren har det blivit mer färsk kyckling eller styckade kycklingdelar eftersom de har lyckats förstöra kycklingfiléerna så totalt. Att kycklingfiléer innehåller mycket vatten har väl blivit relativt känt men jag tycker mig sällan eller aldrig höra att folk nämner den salta smaken som det för med sig. Jag har vid ett flertal gånger ansett att kyckling är oätbar på grund av sältan. Ibland är det ju nästan som det var salt sill man skulle tillreda och behöver lägga kycklingfiléerna i blöt ett dygn för att bli av med sältan så att jag själv kan krydda dem som jag vill ha det. Men ännu så länge fungera det med färsk hel kyckling eller styckad kyckling så det är vad som skall tillagas här och nu!
1st Hel Kyckling (helst färsk)
3st Äpplen, jag valde svenska Inge Marie då det är säsong för dem.
1 st Gul lök.
1 st Citron.
1 st Kruka färsk timjan.
1 L Kycklingbuljong. Nu plockar man fram fonden som han har kvar från förra kycklingkoket, annars får man förlita sig till köpefond/ buljong. :)
Potatis.
Salt & peppar.
Smör.
Maizena.
1. Riv skalet från en citron och finhacka lite drygt halva timjanskrukan. Blanda ihop med lite olivolja. Sätt på ugnen, 175 grader på varmluft.
2. Ta nu kryddblandningen och stoppa innanför skinnet på kycklingen, passa även på att lägga in ett par små klickar med smör innanför skinnet.
3. Skala äpplet och grova hacka det och löken. Halva citronen skärs i små klyftor. Ta nu nästan all timjan och blanda ihop.
4. Stoppa kycklingen med blandningen, c:a ¼ del av blandningen kommer att få plats i kycklingen, spara resten till lite senare. Knyt ihop låren med ett bomullsnöre så att blandningen blir kvar i kycklingen.
5. Fixa buljongen och ta fram en ugnsform.
6. Gnid in kycklingen med den halvan av citronen som återstår, lägg den i formen, salta och peppra. Klicka smör över kycklingen.
7. Lägg nu alla grönsaker runt kycklingen i formen, slå på buljong så att det blir c:a 1-1,5 cm djupt med buljong. In med det i ugnen och ös kycklingen lite då och då. Det kan variera en del med tiden beroende på hur stor kycklingen är, men räkna med 60-100 minuter i ugnen.
8. När kycklingen är klar så silar man bort grönsakerna från buljongen och försöker separera så mycket av fettet som är möjlig från buljongen. Slå buljongen i en kastrull och låt det komma i kok. Smaka av buljongen och justera med salt & peppar samt eventuellt med lite matlagningsgrädde om man vill ha det lite mildare, red av med Maizena till önskad konsistens och låt det koka ihop.
Skär upp kycklingen vid bordet och servera med kokt potatis.
Låt det väl smaka och en trevlig helg på er!
4 kommentarer:
Jag håller med dig till 100%, ska kycklingen bli god behöver den sina ben och sitt skrov. Vi brukar tillaga hel kyckling i lergryta, med olika kryddor och tillbehör blir alltid gott. Ska testa ditt recept i lergrytan det borde bli bra.
Tror nog att det skall fungera bra i lergrytan Malte.
Gillar Malte´s kommentar om lergryta.
Klart underskattat "köksredskap".
Angående råvaran; kyckling, så skulle jag rekommendera att leta efter ekologisk sådan. Har själv tillgång till Movitz kyckling från Hjärtum. Går inte att jämföra med den man köper i vanliga butiker. Köpte 2 bröstfileer á 600 gram styck.
Kolla runt i närområdet om du har nån som säljer ekologiskt.
Hej Anonym, det var några rejäla bröstfiléer! :)
Håller med dig om att söka mat som är producerad i närområdet ofta belönas med att man får en högre kvalitet på maten.
Skicka en kommentar