söndag 31 januari 2010
En tur till Österlen.....
fredag 29 januari 2010
torsdag 28 januari 2010
Fredagsmiddag, hel kyckling med timjan.
Kyckling är något som jag har lagat mycket genom åren, oftast har det varit kycklingfiléer. Men de sista åren har det blivit mer färsk kyckling eller styckade kycklingdelar eftersom de har lyckats förstöra kycklingfiléerna så totalt. Att kycklingfiléer innehåller mycket vatten har väl blivit relativt känt men jag tycker mig sällan eller aldrig höra att folk nämner den salta smaken som det för med sig. Jag har vid ett flertal gånger ansett att kyckling är oätbar på grund av sältan. Ibland är det ju nästan som det var salt sill man skulle tillreda och behöver lägga kycklingfiléerna i blöt ett dygn för att bli av med sältan så att jag själv kan krydda dem som jag vill ha det. Men ännu så länge fungera det med färsk hel kyckling eller styckad kyckling så det är vad som skall tillagas här och nu!
1st Hel Kyckling (helst färsk)
3st Äpplen, jag valde svenska Inge Marie då det är säsong för dem.
1 st Gul lök.
1 st Citron.
1 st Kruka färsk timjan.
1 L Kycklingbuljong. Nu plockar man fram fonden som han har kvar från förra kycklingkoket, annars får man förlita sig till köpefond/ buljong. :)
Potatis.
Salt & peppar.
Smör.
Maizena.
1. Riv skalet från en citron och finhacka lite drygt halva timjanskrukan. Blanda ihop med lite olivolja. Sätt på ugnen, 175 grader på varmluft.
2. Ta nu kryddblandningen och stoppa innanför skinnet på kycklingen, passa även på att lägga in ett par små klickar med smör innanför skinnet.
4. Stoppa kycklingen med blandningen, c:a ¼ del av blandningen kommer att få plats i kycklingen, spara resten till lite senare. Knyt ihop låren med ett bomullsnöre så att blandningen blir kvar i kycklingen.
5. Fixa buljongen och ta fram en ugnsform.
7. Lägg nu alla grönsaker runt kycklingen i formen, slå på buljong så att det blir c:a 1-1,5 cm djupt med buljong. In med det i ugnen och ös kycklingen lite då och då. Det kan variera en del med tiden beroende på hur stor kycklingen är, men räkna med 60-100 minuter i ugnen.
8. När kycklingen är klar så silar man bort grönsakerna från buljongen och försöker separera så mycket av fettet som är möjlig från buljongen. Slå buljongen i en kastrull och låt det komma i kok. Smaka av buljongen och justera med salt & peppar samt eventuellt med lite matlagningsgrädde om man vill ha det lite mildare, red av med Maizena till önskad konsistens och låt det koka ihop.
Skär upp kycklingen vid bordet och servera med kokt potatis.
Låt det väl smaka och en trevlig helg på er!
torsdag 21 januari 2010
onsdag 20 januari 2010
Varning!
Det lugna havet med fridfulla fåglar kan snabbt förändras till ett stormande hav som tar liv!
måndag 18 januari 2010
Kungsparken i Malmö
lördag 16 januari 2010
Ljuscheck & assistent....
tisdag 12 januari 2010
måndag 11 januari 2010
Västra Hamnen -10 grader
När man är i Västra Hamnen så är det lätt att fastna i de två vanligaste och sönderfotgraferade landmärken som finns i Malmö, Öresundsbron samt Torson. Tyvärr kom bron med på ett hörn den här gången men jag gillade kompositionen och ljuset.
Det var en kall dag i fredags så det var inte många minuter som tilldelades en promenad i dessa västra delar av Malmö, men ett par bilder blev det i alla fall.
söndag 10 januari 2010
Typiska signalkällor 2010
lördag 9 januari 2010
Vinter på Torups slott ej retuscherad.
Den här bilden har samma förutsättningar men omvandlad i Camera Raw.
En raw fil ser ofta sämre ut än en jpg när de kommer rakt från kameran.
Varför är det så och varför skall man då fotografera i raw?
En jpg fil behandlas av kameran, dvs kameran lägger på kontrast, skärpa, mättnad av färger osv. En raw fil är helt orörd och okomprimerad, den tar tyvärr också mer lagringsyta i anspråk.
Fördel jpg är således den är klar ur kameran, tar liten plats.
Nackdel då, ja den är komprimerad och saknar information och detaljer, den blir som kameran har valt att konvertera den till jpg. All efterbehandling kommer att bli sämre då du redan har en komprimerad fil att jobba med. En jpg blir dessutom alltid sämre för varje gång du sparar om den då det sker en komprimering på komprimeringen Har du ändrat i en jpg kan du aldrig gå tillbaks till originalbilden vilket du kan med raw.
Som jag ser det finns det egentligen ingen anledning att köra med jpg ur kameran så vidare man inte är i extrem tidsnöd att få bilder helt färdiga. Man får ta sig tiden det tar att fixa bilderna och väljer man att bara framkalla i raw och inte gör någon annan efterbehandling så går det ganska snabbt.
Möjligheterna att gå tillbaks till samma bild och göra en helt ny variant av den är en styrka samt att du kan påverka exponering, mättnad, vitbalans osv innan den konverteras.
Så våga fotografera i raw!
torsdag 7 januari 2010
Vinter på Torups slott.
Jag håller på att prova en ny raw konverterare som rekommenderas av en del fotografer. Man kan ladda ner en 30 dagars licens på Capture One 5 Pro från Phase One. Första reflektionen är att arbetsflödet för mig blir lite tyngre att jobba med. Ikväll har jag försökt att få till färgprofil som skall fungera och det verkar stört omöjligt. När jag tittar i Capture så är jag nöjd med resultat, men när jag sedan öppnar upp det i CS4 eller tittar på det i Bridge så är färgerna helt off.
Bilden ovan är konverterad i Capture One 5 Pro och sedan efterbehandlad i CS4.
tisdag 5 januari 2010
Där växer från eden......
Tre blommor på jorden än
Den ena är skön som rosen
Och kärleken kallas den.
Den andra är blå som himlen
Den blomman vi nämna tro
Den tredje är grön som gräsen
Som ljuvligt på ängen gro.
Den blomman är hoppet
Alla från himlen stannade
Och måtte till livets skymning
Du äga dem alla tre.