söndag 5 december 2010

Grillad Tonfisk med ugnsbakade rotsaker och vitlöksdoftande citrussås


Grillad Tonfisk med ugnsbakade rotsaker och vitlöksdoftande citrussås

Jag bevattnar Skånes bördiga jord med Medelhavets blåa hav. Kombinationen är fantastisk, men jag väljer även att lägga till Californiens värme för att ge sommarminnena en chans att blomstra.

Lockrop till sommaren.

Tonfisk filé
Potatis
Gulbetor
Rödbetor
Man kan välja fler rotsaker om man vill, men rödbetor gulbetor och/ eller polkabetor måste ingå.
Lök
Crème fraiche
Majonnäs
Dijonsenap
Citron
Vitlök
Socker, salt & peppar

1. Vi börjar med såsen så att den får stå och samla ihop smakerna. Blanda en burk Crème fraiche, 1-2 msk majonnäs, 1st finhackad vitlöksklyfta, 1-1 ½ tsk Dijonsenap, rivet skal från en ½ citron, saften från 1/3 citron, svartpeppar, en nypa socker eventuellt lite salt. Smaka av om det behövs mer citron, vitlök, socker, salt eller peppar.

2. Sätt ugnen på 225-250 grader. Skölj och skala rotsakerna, potatisen kan få behålla skalet. Dela rotsakerna i lagom storlek. Slå olja, salt och peppar i en plastpåse och lägg i rotsakerna och massera in kryddorna, låt gärna rotsakerna vara kvar i påsen en stund som en marinad.

3. Salta och peppra Tonfisken. När rotsakerna är färdiga så slå av ugnen och låt dem vara kvar på eftervärmen. Grilla/ stek nu på Tonfiskbiffarna. Det går ganska fort, det blir lätt torrt om man låter dem ligga på för länge. Var inte rädda för en klar rosa kärna.

Serveras gärna med en ekologiskt odlad Chardonnay från Californien, Bonterra nr 16632, 135: -.

Skål!

6 kommentarer:

Tesa sa...

Fräscht! Ser himla gott ut.

Micke sa...

Tesa, bjud Per på tonfisk. :)

Cecilia Bergman sa...

Låter smarrigt!

Micke sa...

Cecilia, Oh Yes!

Dan sa...

Det ser absolut förföriskt gott ut! Detta måste vi laga tillsammans någongång....

Micke sa...

Absolut Dan!
Tonfisk är väl nästan vardagsmat för dig, eler kanske rättare sagt var?