onsdag 23 juni 2010

Sill till midsommar

Sillatallrik

Stekt inlagd sill

Färsk sillfilé.
Gul lök.
3 msk Ättika 24 %.
3 dl Vatten.
1 1/2 dl Strösocker.
Salt
Rågmjöl
Ströbröd

1. Skölj sillen och klipp av rympan.
2. Lägg upp den på bakplåtspapper och salta den.
3. Blanda lagen.
4. Blanda ett fat med rågmjöl, salt och peppar och ett fat med skorpmjöl.
5. Vik sillen dubbel om det är stora fileér eller lägg dem dubbla om de är små och panera dem i mjölet och skorpmjölet. Stek dem i smör ett par minuter på varje sida.
6. Lägg sillen i ett kärl/fat och slå över lagen. Lock eller plast över och in i kylen minst ett dygn.


Karry sild (Curry sill)

300g Färsk sillfilé.

Förlag.
3dl Vatten.
1dl Ättikssprit 12 %.
2msk Strösocker.
1msk Salt.

Såsen.
4-5 msk Majonnäs.
2-3 msk Cremefraiche.
2st Sura äpplen.
½ dl Kapris.
½ -1msk Curry.
3 msk Vitvinsvinäger.
1dl Grovhackad persilja.
½ Purjolök finskuren.
2-3 msk sirap.
3-4 msk Bostongurka.
Salt, peppar och citronsaft.

1. Blanda förlagen, lägg i sillen. Låt stå kallt över natten och vänd gärna på sillen ett par gånger så att lagen kommer till runt omkring.
2. Blanda alla ingredienser utom persilja, salt, peppar och citronsaft.
3. Lägg i sillen och låt stå över natten. Blanda sedan i persiljan och smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Senapssill

400g Färsk sillfilé.

Förlag.
3dl Vatten.
1dl Ättikssprit 12 %.
2msk Strösocker.
1msk Salt.

Såsen.
2msk Vitvinvinäger.
½ dl Olja.
½ dl Cremefraiche.
4 msk Strösocker.
2 msk Slotts senap.
1 msk Dijonsenap.
1 msk Vispgrädde.
2 msk Majonnäs.
1 krm salt.
½ tsk Vitpeppar.
½ Medelstor gul lök.
2 knippen finhackad dill
1 knippe finskuren gräslök.

1. Blanda förlagen, lägg i sillen. Låt stå kallt över natten och vänd gärna på sillen ett par gånger så att lagen kommer till runt omkring.
2. När sillen är klar så blandas såsen ihop och låter sillen rinna av. Vänd sedan ner sillen i såsen och låt stå kallt ytterligare ett dygn.

Det är bara att sätta igång, midsommarafton är snart här. Jag hoppas ni får en varm och skön midsommar med god sill och gott sällskap!

5 kommentarer:

ingersord sa...

Ser smaskigt ut. Vi käkar strömming allt vad vi orkar. Idag har vi njutit av rullströmming....Smaskens!
ha en skön midsommar...me mycke mat!

Tesa sa...

Sill ska det bli till midsommar iallafall, och jordgubbar så klart. men sen åker nog grillen och chipsskålen fram på kvällskvisten gissar jag! :)

Ha en riktigt fin midsommar nu ni båda! :)

Micke sa...

Jag önskar er en härlig midsommar!

Anonym sa...

Sillen är nere med de obligatoriska tillbehören:) lax & vin i hällevik har ruggigt god citronsill o pepparrotsill.//Mats

Micke sa...

Hoppas ni har det bra Mats och hälsa alla de andra!

Våra sillar blev också fina, currysillen börjar närma sig det optimala. Lite småfix kvar. :)