fredag 5 mars 2010

Osso Buco serverad med Risotto alla Milanese


Välkommen hem älskling!

Idag bjuder jag på Osso Buco serverad med Risotto alla Milanese för att hjälpa dig att komma ihåg sommaren i Italien. Doften från detta kok sprider sig huset och jag hoppas att det skall ge dig en sinnestämning som förhöjer helgen.


Detta har jag använt:

Osso Buco
6st skivor kalvlägg (Tjock skivor)
1st Vitlöksklyfta
2 ½ dl Torrt vitt vin
1st Lagerblad
En nypa kanel
En nypa kryddpeppar
Smör
Mjöl
Salt & peppar

Gremolata
2tsk rivet citronskal
1st finhackad vitlöksklyfta
6msk finhackad persilja

Risotto alla Milanese
2dl Torrt vitt vin
1 ½ liter Kycklingbuljong
1st Finhackad stor gul lök
1st Finhackad vitlöksklyfta
4 ½ dl Arborio ris
Riven Parmesan efter smak
100g Smör
En nypa saffran

Gör så här!

1. Bind upp kalvskivorna så att de håller ihop under tillagningen. Vänd sedan dom i mjöl som är kryddat med salt & peppar.

2. Värm olja, smör och vitlök i en stor gryta. Bryn köttet i c:a 15 minuter tills de har en fin stekyta.

3. Häll på vinet och tillsätt lagerblad, kanel & kryddpeppar. Lägg på locket och låt det sjuda svagt i c:a 15 minuter. Tillsätt sedan 1 1/4 dl vatten och låt det fortsätta sjuda under lock tills köttet känns riktigt mört, det kan ta upp till en timme.

4. Medans kalvläggen sjuder så passar vi på att blanda ihop ingredienserna till gremolatan.

5. Nu kör vi igång risotton. Låt saffranen lösas upp i vinet och koka upp kycklingbuljongen.

6. Smält smöret i en stor och vidd panna/ kastrull. Fräs upp löken och vitlöken tills den mjuknar, men den skall inte få färg.

7. Tillsätt riset och sänk värmen något. Rör ihop riset med löken samt salta & peppra.

8. Slå över vinet med saffran och låt det sjuda till det har kokt in i riset.

9. Nu börjar duttandet. Tillsätt en slev av buljong och låt det koka in, tillsätt då en slev till och så håller man på tills riset är al dente. Det är inte säkert att all buljong går åt.

10. När risotton är klar så rörs parmesanen i efter smak ( en handfull brukar vara en bra start).
11. Under tiden börjar det bli färdigt i grytan med kalvlägg. Ta upp kalvläggen och håll den varm. Nu har vi en fin sås i grytan, öka värmen lite och skrapa rent resterna från botten på grytan, såsen kommer nu att tjockna något.

12. Rör i gremolatan och smaka av med salt & peppar. Lägg tillbaka kalvläggen och låt den bli genomvarm, serveras med citronklyfta och risotton.

Trevlig helg!

1 kommentar:

ingersord sa...

Vi har i alla fall diskuterat Osso Buco...räknas det?
Vi ska ta det en annan helg, en helg utan femtioårskalas.... Men snart ska vi också äta den underbara rätt!