lördag 9 januari 2010

Vinter på Torups slott ej retuscherad.


Den här bilden är exakt samma som i förra inlägget, skillnaden är att den här är rätt ur kameran från raw. Dvs ingen behandling i kamera eller dator, omvandling i Capture One 5 Pro.


Den här bilden har samma förutsättningar men omvandlad i Camera Raw.

En raw fil ser ofta sämre ut än en jpg när de kommer rakt från kameran.
Varför är det så och varför skall man då fotografera i raw?

En jpg fil behandlas av kameran, dvs kameran lägger på kontrast, skärpa, mättnad av färger osv. En raw fil är helt orörd och okomprimerad, den tar tyvärr också mer lagringsyta i anspråk.

Fördel jpg är således den är klar ur kameran, tar liten plats.

Nackdel då, ja den är komprimerad och saknar information och detaljer, den blir som kameran har valt att konvertera den till jpg. All efterbehandling kommer att bli sämre då du redan har en komprimerad fil att jobba med. En jpg blir dessutom alltid sämre för varje gång du sparar om den då det sker en komprimering på komprimeringen Har du ändrat i en jpg kan du aldrig gå tillbaks till originalbilden vilket du kan med raw.

Som jag ser det finns det egentligen ingen anledning att köra med jpg ur kameran så vidare man inte är i extrem tidsnöd att få bilder helt färdiga. Man får ta sig tiden det tar att fixa bilderna och väljer man att bara framkalla i raw och inte gör någon annan efterbehandling så går det ganska snabbt.

Möjligheterna att gå tillbaks till samma bild och göra en helt ny variant av den är en styrka samt att du kan påverka exponering, mättnad, vitbalans osv innan den konverteras.

Så våga fotografera i raw!

2 kommentarer:

Frida sa...

Åh man kan göra så mycket kul med foton i datorn! Själv kan jag bara det allra mest grundläggande i photoshop, vore kul att lära sig lite mer nån gång.

Micke sa...

Frida, titta på moderskeppets hemsida, där finns många tips!

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se