torsdag 10 september 2009

En liten förrätt....

Lax på "Rösti"

Den här förrätten börjar egentligen bli lite i senaste laget på säsongen, men man kan göra den året runt. Hur som, den är så god att jag vill inte att ni skall missa den. :)

Värt att veta är att jag kallar det rösti, men det är egentligen ingen riktig rösti. :)

Shopinglista

0,5 kg Färskpotatis, går även att använda fast potatis nu när vinter kommer.
1st Ägg.
6-8 cm Purjolök.
2dl Crème fraiche.
1msk Majonnäs.
Rivet citron skal.
Färskriven pepparrot.
8st Skivor färskrökt lax.
Gräslök.

I Köket

1. Börja med att koka potatisen.

2. Medans potatisen kokar så blandar man Crème fraiche, majonnäs och smaksätter med rivet citron skal, färskriven pepparrot , salt och peppar. Här får man själv hitta balansen mellan det friska från citronen och styrkan från pepparroten.

3. När potatisen kokt mosar man dem lite grovt med en gaffel och blandar i ägg och purjolök, smaka av med salt och peppar. Forma som små biffar, inte för tjocka. Stek upp dem i smör.

4. Samtidigt som potatisen steks börjar förberedelserna för laxen. Om du har laxskivan på längden framför dig, så viker du upp underkanten så att den ligger ungefär en 0,5 centimeter under den övre kanten, rulla sedan ihop den från vänster till höger eller tvärtom och du kommer nu att ha en liten laxros framför dig. Passa även på att finhacka lite gräslök.

5. Lägg upp en potatisbiff per tallrik och klicka på pepparrotsvispen, placera laxrosen försiktigt ovanpå, strö lite finhackad gräslök över och det är klart för servering.

Jag dicker gärna ett vitt vin till det här och jag har fastnat för ett enkelt boxvin till rökt lax, det passar även bra till sushi. Vinet är Chapel Hill Rhine Riesling Sauvignon Blanc (nr 2903) från Ungern.

5 kommentarer:

imse sa...

Detta ska vi absolut prova! Allt som vi gillar finns med i receptet......

Micke sa...

Imse, berätta gärna om ni tyckte om det. :)

Catharina sa...

En riktig klassiker som passar en fredagskväll när barnen vill ha TACOS å kolla på Cartoon Network!!!!, så trött på Tacos!!
/Mina

imse sa...

Visst ska du få höra oss smacka och rapa.....jag har skrivit av receptet....nu ska bara rätt tillfälle dyka upp.

dennisMat sa...

Ser gott ut!

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se