torsdag 13 november 2008

Fredagsmenyn

Älgfärsbiffar

Då är vi framme vid huvudattraktionen för fredagen. Glöm nu inte att lägga till pressgurkan och lingonen. Den här fredagsmenyn är värd varenda sekund man lägger ner på den. Kvällen kan inte bli annat än lyckad.

Se så, iväg till affären med er nu och ta med er följande lista som mall för en lyckad kväll.

Biffarna:
1kg Älgfärs.
1 ½ dl Skorpmjöl.
2dl Mjölk (Standard).
2st Ägg.
2st Gula lökar av medelstorlek som hackas.
1 ½ dl Potatismos (himmalagad). Vill ni inte stå och göra mos i förväg så går det med 3st kokta potatisar dock inte med lika bra resultat.
2tsk Salt.
2krm Vitpeppar.
Knappt 1tsk Farinsocker.

Såsen:
2 ½ dl Mellangrädde.
2 msk Kalvfond.
1 krm Krossad kryddpeppar.
1tsk Soja.
½ dl Lingonsylt.

Potatismos:
Potatis.
Mjölk.
Smör.
Färskriven Muskot nöt.
Salt & peppar.
Socker.



Styr till köket, servera dig själv ett glas vin. Ett av Mannerströms tio budord för en lyckad måltid.

1. Blanda skorpmjöl, mjölk, ägg, lök, potatismos och kryddor. Låt det stå och dra ihop 10 minuter.

2. Tillsätt färsen och blanda noggrant.

3. Forma färsen till önskad modell och storlek. Bryn sedan upp den i smör så att den får färg, stek den inte färdig. Lägg dem i en form.

4. När alla biffar är stekta slår ni c:a 5dl vatten i pannan och låter det komma i kok, slå det sedan över biffarna som ligger i formen. Sätt in dem ugnen på varmluft och 110 grader. När du är färdig med mosen och såsen kommer även de att vara färdiga. Räkna med omkring 40 minuter.

5. Sätt på potatisen till mosen.

6. Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull. När potatisen börjar bli färdiga sätter ni såsen i kok. Red av till önskad konsistens med en toppredning eller maizena.Gör klar mosen och det är klart för servering.


Servera gärna ett kraftigt rött vin typ Les Launes 2005 Crosez –Hermitage och i cd spelaren sätter vi Frida Hyvönen nya album Silence is wild.

Kvällen är räddad!

7 kommentarer:

Tesa sa...

Åh men gud... mat! God mat!
Jag måste skaffa mig en man... som lagar mat... självklart. Hmm...

Gisan sa...

Här hemma blir det fredagsmys för vi är samlade alla fyra den här helgen. Men för barnens skull blir det nog tacos. Då brukar det bli glada miner. Jag kan inte påstå att jag har något emot det heller även om det inte är så fantasifullt. Kramar...

Anonym sa...

Oj vad det ser gott ut!! Vilken tid sa du att jag skulle komma??? :) Trevlig helg!

Anonym sa...

Ja du Micke jag kan inte mera än tacka dig stort för detta utsökta recept. Har precis avnjutit denna måltid och jag måste säga att det var det bästa jag har lagat och ätit på mycket länge!

Ett stort tack! ;-)

Mvh. Mattias

Micke sa...

Tesa, självklart skall du ha en man....... som lagar mat:)

Gisan, man måste ta hänsyn till familjen. Tacos är också gott och man kan alltid bussa till det med lite kyckling, curry och exotiska frukter. Starkt och sött hör ihop.

Myselfz, Kl 18.00 är du välkommen :) Har varit fullt syselsatt med hifimässan i Köpenhamn så nu är helgen nästan över, men jag hoppas du har haft en trevlig helg!

Mattias, riktig, riktigt roligt att höra. Jag tycker också detta är ruskigt smaskigt och vi har ätit älgfärsbiffarna ett par gånger denna höst, mumsigt är det!

Anonym sa...

Älgfärs...mmm Tur att vi har frysen full! Vi brukar skvätta i lite konjak vilket blir jättegott!
Och i mitt hem är det BARA hemgjort potatismos som gäller, fy för pulver...
Idag vankas det fläsklägg med rotmos! Passar bra att göra långkok och skriva under tiden....

Micke sa...

Imse, lite konjak får vi prova.
Långkok är underskattat. :)

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se