måndag 11 augusti 2008

Hur ser vi på mat?

Delikatessvagn

Hur ser vi på mat i Sverige?

I Italien finns det en delikatess i varje butik, även i de små jourbutikerna får man en service och kunskap som inte uppnås mer än i ett fåtal specialbutiker i Sverige. Man stöter på delikatessvagnar på marknaderna. Det finns mat av bra kvalitet överallt och det säljs av människor som bryr sig.

Den regionala anknytning till mat är stark, man har i generationer utnyttja resurserna i sin närhet. Mat är en naturlig del av vardagens upplevelser och måltiderna är en social tillställning.

Ordet passion är det jag tänker på när jag slår ihop Italien och mat. När jag närmar mig kombination av orden Sverige och mat blir min första tanke funktion, varför?

9 kommentarer:

Anonym sa...

I Sverige är mat nästan något fult med negativ laddning. Det ska vara nyttig, energifattig och elak mat. Kanske därför jag ogillar att laga mat. Det går ju att äta filmjölk med dinkelmüsli...

Anonym sa...

...och få dåligt samvete över att jag pillar i lite russin :)

Håkan Bergman sa...

Minns söndagsmiddagarna. Familjen var samlad. Ingen fick lämna bordet förän middagen var över. Capish.

Hur många familjer samlas på söndagarna idag? Att bara få till ett födelsedagskalas är ju fullt omöjligt. Alltid någon som arbetar.

Nu blev jag hungrig.

"Passion" det är efterlyst i Sverige. Ordet "Passion" söker arbete, men få vill ha ordet. Så ordet flyttar utomlands eller åker på charter.

Micke sa...

Vee, vad säger du, russin???? Fy dig! Mat är vackert, så mycket färger man kan ta till, efter att ögat fått sitt låter man dofterna fylla på för en upplevelse. Man skall inte vägra sinnena en resa :)

Du har så rätt Håkan, i dagens stressade samhälle är det svårt att synka kalendrarna.

Har svensken haft passion tidigare?

Håkan Bergman sa...

"Har svensken haft passion tidigare?"
I jämförelse med Italien blir svaret nog ett rungande NEJ.

Anonym sa...

Haha, Sverige har gått i pension istället :)

Gisan sa...

Det går i perioder för mig. Men mycket är mat en njutning för mig. Jag tycker det är tråkigt att laga mat då jag begränsas av de jag ska servera maten. Jag njuter då jag besöker Stockholm och Hötorgshallen. Där kan jag gå länge, länge... Kramar...

Tesa sa...

Sen är ju svenskarna på tok för nojjiga också. En sån vagn i Sverige, hallå eller? Vi skulle inte våga köpa med risk för matförgiftningar och annat. Diskussioner om hur länge det hängt framme, bäst före datum och andra konstigheter.
Vi vill ha allt vacuumförpackat på dagen.

Mina sa...

En underbar tanke Håkan "de va bättre förr" men de va på den tiden som mammorna var hemma, barnen lekte med dom andra barnen på gatan och middagen stod på bordet när pappa kom hem!, nu e de en helt annan stress och sen försöker vi då i familjen att trycka in en "sittning" på kvällen där alla är samlade (för så ska de ju vara om man är en bra förälder) och den slutar i kaos för alla är så trötta och utslitna..., kulmen nås när någon slår ut ett glas mjölk av misstag, sånt händer i barnfamiljer, då tryter tålamodet och kaoset får sin kullmen!!! NÄ ska de va så, suck:-(

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se