tisdag 23 november 2010

Rostbiff med karamelliserad lök


Rostbiff med karamelliserad lök

Jag kom över lite billig rostbiff i söndags och eftersom jag var i Danmark i lördags så var koppling solklar. Jag skulle göra en helstekt rostbiff med stekt färskpotatis, karamelliserad lök, broccoli en rosmarinesky.

Shopping lista

Rostbiff
Färskpotatis
Pärllök
Broccoli
Rosmarin
Kalvfond
Smör
Olja
Salt & peppar
Maizena mjöl

1. Börja med att gnida in rostbiffen med salt, peppar, rosmarin och bryn den runt om i smör & olja.

2. När rostbiffen fått färg så lägger du den i en ugnsfast form. Slå lite vatten i stekpannan och låt det koka upp så att vi får smaken från rosmarinen och köttet med oss. Slå av avkoket i en behållare, detta skall vi göra sås på senare.

3. I med smör & olja i pannan igen. Skala löken men behåll den hel. Bryn upp löken i pannan så att den blir vackert gyllenbrun. Gör om proceduren med vatten i pannan och slå det i samma behållare som du har vattnet från steken.

4. Lägg löken runt rostbiffen och slå nu över avkoket som du har sparat behållaren. Kan vara idé att strö lite flingsalt över och ett par varv med pepparkvarnen. Skicka in rostbiffen i ugnen som nu håller c:a 100-110 grader. Låt den stå där inne tills den når önskad temperatur, förslagsvis mellan 64-68 grader.

5. Koka nu potatisen men låt dem inte bli helt färdiga.

6. När rostbiffen är färdig plockar du ut den ur ugnen och lägger den i aluminiumfolie. Skyn som rostbiffen och löken har legat i slår du i en kastrull.

7. Sätt igång och stek upp potatisen samtidigt som såsen får koka upp.

8. Späd såsen med vatten tills du får önskad mängd sås. Smaka av med kalvfond, salt, peppar och rosmarin. En liten nypa socker i såsen är aldrig fel, går även bra med gelé. Red av med maizena mjöl.

9. Smällt ner lite socker, smör och vatten i en kastrull. När det börjar bli en sirapsliknande konsistens så lägger du i löken och låter den karamelliseras.

10. Broccolin är det sista som kokas upp, kom ihåg att det går fort att få dem färdiga så att de inte blir överkokta.

Det gjorde du riktigt bra, servera nu dina gäster och bjud gärna på en Carlsberg Hof eller en grön Tuborg till i danska anda!

Smaklig spis!

2 kommentarer:

Junitjej sa...

Maten ser riktigt god ut!

Micke sa...

Tack Junitjejen!
Det var fantastiskt gott i all sin enkelhet, rekommenderas varmt.

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se