måndag 15 november 2010

Arg? Nja, lite...


Föga överraskande så kan man ofta finna mig tittandes på program om mat när TV'n besudlar vår elräkning. Det finns en del kul program med människor som älskar mat men inte har det som sitt yrke. Ofta så skall det naturligtvis tävlas för annars kan det ju inte bli bra TV (hur tänkte dom nu? "Så mycket bättre" är ett utmärkt program där man kan umgås med mat, vin och musik utan att det skall finnas en vinnare).

Nu till min förundran över människors reaktioner av maten de äter. Ofta får man höra kommentarer av de medverkande personerna i dessa program som att maten inte är spännande, nyskapande eller så är den för enkel och betecknas som vardagsmat. Och det lustiga i situationen är att en del av de som fällt kommentarer om maten på det viset är själv med och tävlar med en snarlik meny och svårighetsgrad. Varför bedömer man då maten så undrar jag?

För mig är det frågan om det är gott och väl tillagat. Det som de ibland betecknar som vardagsmat kräver kunskap och planering för att få till. Ofta så är vardagsmat (läs husmanskost) något som kräver sin tid i köket. Att grilla en blodig biff på 7 minuter eller stå och koka en gulasch i 4-5 timmar är skillnad, men gulaschen skulle troligtvis betecknas som enkel vardagsmat.

Det är så tråkigt att höra dessa negativa kommentarer om mat som de säger sig tycka smaka bra men är tråkig eller enkel. Det gäller att plocka fram smaken i råvarorna, om det sedan är utfört på ett enkelt eller beprövat sätt är ointressant. Frågan är enligt min mening om man har lyckats plocka fram smaken från råvarorna eller ej!

Bara lite funderingar från min sida. :)

3 kommentarer:

Tesa sa...

Håller helt med. För mig är husmanskost nåt lyxigt, eftersom vi aldrig äter traditionell svensk mat så som farmor och pappa/mamma tillagade det.

Hhur överhuvudtaget kan man visa/beskriva hur smaken är i tv?! Speciellt för personer som i sin tur har sina tankar och meningar om hur nåt smakar?
Bättre att tävla i upplägget då.

Stefan sa...

Jag vill ha blommig falukorv till lunch mamma.

Nåt annat vill jag inte ha.

Jag hatar tomaten och fisken och spenaten

och plättarna med lingonsylt.

Fläsk - har vi för ofta.

Lamm - smakar som kofta.

Biff med lök är riktigt läbbigt.

Jag vill ha blommig falukorv till lunch mamma.

Nåt annat vill jag inte ha.

Jag vill ha blommig falukorv till lunch mamma.

Nåt annat vill jag inte ha.

Nä aldrig jag äter mer rotmos och potäter

och isterband och kalvkotlett.

Pytt - det är för pyttigt.

Mjölk - det är för nyttigt.

Knäckebröd för hårt att tugga.

Jag vill ha blommig falukorv till lunch mamma.

Nåt annat vill jag inte ha.

Micke sa...

Tesa, husmanskost börjar få högre status, det är kul tycker jag.

Stefan, :)