tisdag 22 april 2008

Frikadeller i Currysås

Frikadeller i Currysås

Det här receptet innehåller mycket ingredienser och det kräver mycket tid, men tro mig, det är värt varenda minut. Eftersom det är så mycket som ingår och det lätt kan bli missförstånd om vad som skall vart så kommer jag att dela upp shoppinglista så att det förhoppningsvis blir lite mer överskådligt.

OK, då kör vi till affären!

Till Frikadellerna:
600g Kalvfärs, men det går att byta ut det mot skinkfärs eller blandfärs.
1st Gul lök.
3st Kokta potatisar.
2st Ägg
½ knippe Hackad persilja.
1msk Dijonsenap
Någre droppar worcestershiresås.
5dl Kalvbuljong.
Salt & Peppar.

Till Currysåsen:
3dl Kalvbuljong.
1st Liten gul lök.
2st Vitlöksklyftor.
1st Äpple.
2msk Smör.
1msk Curry.
1msk Mjöl.
1dl Äpplemust.
2dl Vispgrädde.
2-3msk Mango chutney.
1tsk Citronsaft.
Salt & Peppar.

Lite vitaminer vid sidan:
1st Purjolök.
2st Gula och/eller röda morötter.
1 näve Haricots verts.
1 näve Sockerärtor.
½ knippe Hackad gräslök.

Serveras med:
Ris
Mango chutney.

Köket nästa:
1. Sätt på kalvbuljongen
2. Skala och finhacka löken, pressa potatisen och blanda alla ingredienserna till frikadellerna, smaka av med salt & peppar.
3. Forma ovala bullar med hjälp av en sked, glöm inte att använda lite vatten på skeden. Sjud bullarna i c:a 7-10 min tills de är genomkokta.
4. Så kör vi igång såsen. Skala och finhacka vitlök och lök, skala äpplet, kärna ur och tärna.
5. Fräs curry i smör, i med löken, vitlöken och äpplet, låt fräsa i några minuter.
6. Pudra över mjölet och späd med kalvbuljongen från frikadellkoket samt äpplemusten. Låt det koka i c:a 10 minuter.
7. Rör ned grädde, mango chutney och citronsaft. Låt det sjuda i ytterligare 10 minuter.
8. Smaka av med salt och peppar, låt såsen koka några minuter till, sila den därefter.
9. Lägg i frikadellerna och låt sjuda 5 minuter.
10. Skala och skär morötterna i stavar. Skölj och ansa purjolöken och skär även den i stavar. Skölj Haricots verts och sockerärtorna.
11. Förväll grönsakerna i saltat vatten, lägg i morötterna först då de tar längst tid. Slå av vattnet och smörslunga dem
12. Lägg upp grönsakerna först , sedan låter du frikadellerna vara herre på täppan. Serveras med ris och mango chutney.

Har du väl tagit dig igenom och utfört sista raden så kan jag gratulera dig till den upplevelsen som ligger framför dig.

Mumsa på!

2 kommentarer:

Gisan sa...

Jag hade just börjat fundera på var du tagit vägen så kommer du med ett av dina underbara mattips. Det här ska jag verkligen prova. Kramar...

Micke sa...

Tiden är knapp för tillfället.

Om du har möjlighet Gisan så laga detta recept, det är sååå gooott!

BlogRankers.com
Bloggtoppen.se