söndag 28 februari 2010

Hårda bud i Mellerud


Har ni hört uttrycket "Hårda bud i Mellerud"?

Nu vet jag varför det heter så. Förra helgen körde vi upp till Sälen längs med 45:an, en bit efter Vänersborg kom vi fram till Mellerud. På radion hade vi hört vilken kväll och natt man haft i området, 45:an hade varit avstängd och öppnades upp kort förre vi nådde till Mellerud. Turister på vägarna hade fått logi hos traktens befolkning för att inte gå under för vädrets makter. Det var enorma mängder snö som möte oss och vädret strålade välkomnande, inte kunde man tro att det några timmar tidigare hade det varit kaos.



La Strada i Torsby

Vägkrogar brukar inte bjuda på det bästa köket, så för att undvika att bli allt för besvikna så planerade vi in ett stopp lite sidan av vägen. Om man lämnar Malmö tidigt på morgonen så är det lagom att ta lunch i Torsby. Ok, Torsby är valt som stopp, men var skall man äta?

Självklart frågar man Tesa om tips, och hon kom upp med ett par namn. Vi valde "La Strada", ett ställe som skulle visa sig alldeles perfekt för vårt stopp. Tack Tesa!
Det här är inte fina restaurangen utan en bra Pizzeria med mycket god kebab. Servicen är snabb och man får sin mat snabbt så att resan kan fortsätta. Vid våra två besök så var stället mycket välbesökt och det är ju ett gott tecken. :)

torsdag 18 februari 2010

En dörr mot sommaren....

Vet inte hur det ser ut i övriga landet, men jag misstänker att ni har det inte bättre än vad vi har det i Skåne. Snön har åter intaget skyn och det vita täcket på marken växer sig tjockare. Skönt att ha några varma bilder att titta tillbaks på. Minnet behöver allt stöd det kan få och jag kan nästan komma ihåg hur sommarvinden känns när den blåser runt mitt kamerastativ.

tisdag 16 februari 2010

Stoneface

Stoneface

Att leka med bilder har fångat mig, men att hitta bilden är inte alltid lätt. Jag har nu ganska många bilder i mitt bibliotek och det gör att möjligheterna att skapa en ny bild utifrån flera andra bilder ökar.

Dagens frågor, är Stoneface ett fotografi och kan man kalla sig för fotograf när man producerar "skapade" bilder?

måndag 15 februari 2010

Camillas Scrapbooking

14 Februari, Alla hjärtans dag!

Camillas scrapbooking fortgår och hon börjar nästan likna en lite kortfabrik, eller rättare sagt vårt hem.
Men jag skall inte klaga, jag är själv rätt duktig på att låta mina intressen ta över i hemmet.

För övrigt så är denna bild tagen med samma teknik som bilden på blixten här under, fast med lite mer styrka på den främmre blixten.

söndag 14 februari 2010

Nikon SB-800

Nikon SB-800

Jag har köpt mig en blixt till, Nikon SB-900. Tidigare hade jag bara den SB-800 som syns på bilden och är mycket nöjd med den. Den har fått jobba mycket med mässor och "hemma hos" reportage. Men den nya SB-900 tar användarvänligheten till en helt ny nivå!

Varför köper man en blixt till?
Egentligen har det väl lite med bekvämlighet att göra. Att ta med sig studioblixtarna ut på jobb är fullt möjligt, men det är en del utrustning att ta med sig, otympligt och bökigt. Nu har jag då två vanliga kamerablixtar där jag kan sätta en som master och styra den andre som slav, smidigt och enkelt.
Man kommer rätt långt med endast två ljuskällor har jag upptäckt. :)

Bilden ovan är tagen med SB-900 på kameran och som master pekandes c:a 15 grader bakåt med ev -0.7 på blixten, samt utan bouncer.
Min SB-800 som blir fotograferad har bouncer monterad och riktad mot vägg, ev +3.0 är inställt, dvs full styrka på blixten.
Resultatet är att jag får en liten vinjettering av blixt ljuset och att det skuggar framåt. Vinjettering och skugga kan jag kan jag styra genom att komma närmare eller längre ifrån bakvägg.

Jag skulle kunna ljussätta den så att ingen vinjettering eller skugga hade synts, men bilden skulle då bli rätt platt och livlös, men fungera ypperligt som informativ produktbild.


(Till bilden har jag använt mig av Nikon AF-S 50/1,4 G och bländaren är helt öppen, dvs F 1,4.)

lördag 13 februari 2010

Verkstaden......

Idag ser en mekanisk verkstad med inriktning produktion inte ut så här. Den manuella handpåläggningen har bytts ut mot datastyrning. Gränserna mellan svarvning och fräsning har också blivit otydliga. De detaljer som tidigare var ett klart fall för fräsproduktion kan ibland även svarvas med dagens maskiner.

Det här ger oss möjlighet att till större del få fram "färdiga" bitar direkt ur maskinen med mindre hantering och omställningar. Billigare för kunden samt oftast med högre kvalitet. Men trots effektivitet och kunskap så har Sverige som tillverkningsland mycket svårt att konkurera med andra länder som tar mindre ansvar för miljö och arbetstagare.

När det gäller mat så försöker många att välja lokalproducerat för miljön, kvaliteten och servicen. Kanske det är ett tänk som man skall försöka utveckla till andra affärsområden för att värna om vår miljö och vårt närområde där familj, vänner och släkt finner sin försörjning?

torsdag 11 februari 2010

Dagens lunch....

Lasagne

Det var ett tag sedan jag åt lasagne, men det är inte för inte som det är katten Gustav´s favorit. Kan nöjt och belåtit dela hans passion för lasagne.

tisdag 9 februari 2010

Skateholms vilda djungel....

Ibland ger jag mig ut i skogen som andra vanliga naturfotografer gör. Skillnaden ligger i resan, jag svettas, stönar och stånkar medans jag bär min egen utrustning genom den nästan ogenomträngliga naturen som i detta fall Skateholm utgör. Snön ligger tjock och isen är förrädisk, ett feltramp och man kan se faran i vitögat nästa sekund man blinkar till.

Faran i området är välkänd och ett försäkringbolag passar på att tillstå med hjälp om så skulle behövas. Kan det vara en symbolisk ikon för den hjälp de kan bistå med när olyckan varit framme?

Jag har svårt att fokusera mig på min uppgift då mina tankar går till mina naturfotograf kollegor som just nu kanske befinner sig i Borneos djungel med tropisk värme, assistenter, bärare och kanske en kock.

Som sagt, skillnaden ligger i resan. :)

söndag 7 februari 2010

Mer av Skåne

Årets vinter i Skåne är annorlunda, vi har snö! Jag och Dan har fått ett par fina dagar att åka runt för att fotografera vårt landskap. Intressant att se hur olika man kan se på en plats och hur man väljer att återge det på bild. Hoppas att det kan bli ett par fina dagar till innan vi blir av med det vita snötäcke som brer ut sig över Skåne.

De här bilderna i collaget ovan är tagna i Abbekås Hamn en gråmulen eftermiddag i början av februari. Fiskeboden ligger i träda över vintern, men inte allt för långt bort i tiden kommer den öppnas upp för marina aktiviteter igen.

onsdag 3 februari 2010

Inte vill jag bada!


Hur kan dom? Bada alltså. Inte skulle jag finna nöje i att guppa runt på vattnet som är så segt för att det ligger precis på fryspunkten. Man kan riktigt se hur vattnet nästan blir som olja, mörkt och segt, brrrrrr.

Evolutionen är fantastisk, tänk hur vi utvecklas och formas efter de förutsättningar vi har. Jag är helt säker på att lika lite som jag vill ta en simtur med fåglarna lika lite vill de sjunka ner i soffan med en espresso tillsammans med mig.

tisdag 2 februari 2010

Solen från bergets topp....


Solen från bergets topp
Så vänligt hälsar dig
Hon först av alla stigit opp
Och härligt smyckat sig

Hon lyser nu så klar och skön,
Och jorden blomstrar klädd och grön
Din namnsdag vi firar också
Och friska blomster skall bestå

Jag äger icke solens glans
Nej jag helt enkel är
Och ingen liten blomsterkrans
Jag i mitt sköte bär

Men vänskap uti friska drag
Som blomstrar allt mer var dag
Och aldrig vissna bort från dig
Den skall idag du få av mig

måndag 1 februari 2010

Studion snart klar

Studion

Nu har jag snart studion klar. Jag har haft möjligheten att skjuta produktfoto tidigare i studion, men nu så får jag en hel fondvägg att jobba emot som ger helt andra möjligheter att fota större produkter samt människor.

Skall bli jättekul!
BlogRankers.com
Bloggtoppen.se